Жега в ОбС Хасково: Потвърдиха парите за спорт и култура. Кметът: Ще видим

Изображение 1 от 6

    Почти три часа продължи извънредната сесия на Общинския съвет в Хасково днес, а в края на заседанието с 23 гласа “за” общинските съветници потвърдиха решението си от 27 октомври за отпускане на пари за детско-юношеския спорт и културни институции в града.

    Извънредната сесия се наложи заради възражението от кмета Добри Беливанов, който обяви решението от предишната сесия за незаконно. Според градоначалника единствено в правомощията на кмета на общината е предлагането на бюджета и неговите изменения.

    В началото на заседанието председателят на ОбС Таня Захариева, която е адвокат, направи подробен юридически коментар на казуса. Според нея предложенията за корекции в бюджета може да се направят от всеки общински съветник. Това е залегнало в закона за местното самоуправление. Тя посочи, че във възражението си кметът се позовава на Наредба на ОбС, в която се казва, че Общинският съвет приема бюджета на общината и неговите изменения. Захариева не вижда връзката между този текст и възражението, че докладната, внесена от групата съветници на ГЕРБ, е незаконна.

    Последваха ожесточени словесни схватки, реплики и дуплики. От Коалиция за Хасково на бившия кмет заявиха, че предложението за отпускане на пари за подпомагане на детско-юношеския спорт и културните институции е политическа демагогия и няма да участват в гласуването. Според тях ако кметът не е съгласен с това решение, той може да го вкара в съда, а там процедурата ще се проточи и на практика клубовете пак няма да видят тези пари. Те са 100 000 лв. за спорта и 76 000 за култура.

    В зала “Хасково” присъстваха представители на клубовете, който наблюдаваха ожесточените спорове.

    Общо бе мнението, че спортните клубове и културните институции имат нужда от подпомагане. Някои от възраженията бяха за начина за разпределение на средствата, други също поискаха да чуят мнението на кмета.

    Добри Беливанов взе думата и обясни, че освен заради незаконосъобразност, има и други възражения срещу това решение – липсата на контрол за изразходване на парите, начинът на одобряване на финансирането. Той изчете и дълъг списък със спортни и културни обекти, които са били ремонтирани със средства на общината, отпускане на пари за различни състави и ансамбли. Кметската сметка показва, че общината е дала за спорт и култура тази година общо 1.6 млн. лв.

    Веднага след изказването му Таня Захариева възрази, че това са пари за ремонти на бази, общинска собственост и общината е длъжна да ги прави. Докато сегашните средства се отпускат за дейности на клубовете – участия в състезания, концерти, различни мероприятия.

    Градоначалникът така и не отговори от трибуната ясно на въпроса дали възнамерява да атакува това решение в съда. Той бе попитан и от репортер на Haskovo.net в почивката преди гласуването. Отговорът беше: “Не знам още. Ще видим”.

    Въпреки уклончивия отговор обаче в залата стана ясно нежеланието му да се съгласи с това предложение. И дори бе обвинен директно от Динко Тенев от ГЕРБ от трибуната: “От изказванията тук става ясно, че никой в тази зала не е против да се дадат пари за спорт и култура. Но аз виждам такъв човек. Това е кметът”.

    Сред изказванията се чуха и мнения, че съветниците стават заложници на войната между ГЕРБ и кмета Добри Беливанов. От ГЕРБ отрекоха.

    В залата имаше и няколко предложения за промени в докладната. Не бе приета идеята на Шенол Вели да отпаднат методиките за отпускане на средства, а да се гласува само общата сума – 176 000 лв. Одобрено бе обаче предложението на комисията по култура към ОбС, за което Haskovo.net писа в петък – да се кандидатства за финансиране с формуляр за участие, както и този формуляр да важи и за спортните клубове.

    След края на сесията общински съветници от ГЕРБ дадоха кратка пресконференция. Те благодариха на колегите си за подкрепата. На самото гласуване освен съветниците от ГЕРБ “за” бяха и от другите групи. Четири гласа “против” бяха на ДПС, от тях имаше и един “въздържал се”. Един се въздържа и от Реформаторския блок. “Коалиция за Хасково” не участва в гласуването, както обяви по-рано.

    В отговор на репортерски въпрос Таня Захариева обясни, че поръчката за видеонаблюдението няма да пострада от днешното решение да се вземат 176 хиляди от заделените за това 350 000 лв. “Обществената поръчка бе обявена в края на октомври. Процедурата и тромава и дори да има избран изпълнител, до края на календарната година единственото плащане към него може да е аванс от 60 000 лв. Затова и сме оставили достатъчно пари от заложените в бюджета, така че поръчката няма как да бъде застрашена”.

    Таня Захариева потвърди опасенията, че ако кметът вкара решението в съда, спортът и културата ще останат без пари. “Съдебната процедура също не е кратка, а минем ли в следващата година, няма как да разпределяме пари от бюджета за предишната”, добяви тя.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Сс
      сссссс
      48 -19
      15:06, 13 ное 2017
      Каква е тази коалиция за Хасково,която или е "въздържала" се ,или е против!Ами по-добре да се махнат и да не пречат!И тази жена в бяло да си оправи произношението и речника!
    • 2
      Ге
      Героя
      49 -14
      15:32, 13 ное 2017
      Петър Кирев дето все реве за пари за втори път не гласува. Ами за какво дойде на.сесия да се подпишеш и да си вземеш заплатата ли? Краси Ангелов - големия спортен специалист и той гласува Въздържал се. Евала на двамата спортни деятели. Ние от спотрните клубове гледахем и ще ви го припомним уважаеми господа.
      • Съ
        Същият този Кирев
        6 -9
        20:57, 13 ное 2017
        При успехите които има клуба по борба ,незнам дали да ви ги напомня отново г-н Герой средствата ,които получи клуба са смешни. Това ме води до мисълта ,че или съм ревал слабо или на грешното место😂 А относно тези средства за които днес се водеха дебати ще бъда най-щастливият човек ако се разпределят , но докато имаме кмет като този едва ли ще се случи.
    • 3
      Ли
      лили
      38 -14
      15:34, 13 ное 2017
      Интересно кога ще могат да оправят документи спортни клубове, кога ще ги одобрят и изплатят? Няма ли да свърши 2017-та? Живо популистко решение си е това! Ако толкова мислеха за спорта защо не предложат наредба за разпределение на парите в спорта и културата, която да важи за бюджет 2018. На трашове може да им се плащат на тримесечие, но ще е нещо реално. Не тази популистка мъгла на ГЕРБ . Кое му е лошото да има нормативна уредба която да се спазва, кое е нередното?! Имам клуб и знам ако отговарям на определени условия мога да разчитам на еди какви си пари от общината. Номера е да има правила, но българина и най вече хасковлията не желае да разчита на такива.Ако има по близък човек в комисията ще му дадат повече пари. Сега е момента да насъкват хората срещу кмета -не дава пари за спорт и култура. А всъщност е въпроса да има ред и отчетност
    • 4
      Ха
      хаха
      18 -31
      16:03, 13 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      За
      Защо
      46 -11
      16:20, 13 ное 2017
      Нали спортуващите си плащат такса към клуба, защо и от данъците на всички останали ще искат пари? Клубовете са вид частен бизнес, да намерят начин да се издържат. Никой не им е длъжен! Общината няма пари да намали таксите в детските градини, да плати охраната на училищата... Обаче за на тоя и оня клуба пари има.
    • 6
      Пу
      Путьо Маринкин
      22 -23
      17:20, 13 ное 2017
      “Не знам още. Ще видим.Ще питаме Стаматов.
    • 7
      Пр
      присъстващ
      19 -15
      17:45, 13 ное 2017
      Две мнения няма -просто човека нее добре!Какво чака!!
    • 8
      Ма
      мастикаджия
      28 -16
      18:13, 13 ное 2017
      Добри ,бий ГЕРБаджиите безпощадно. Гарговци,А. Ивановсци и ква ли не остальная сволоч!
    • 9
      Aнна
      20 -2
      19:43, 13 ное 2017
      Голям цирк, станаха за смях всички съветници особено тези от спорта,хем искат хем не гласуват! Вместо да намерят едно разумно и градивно решение, те се карат като магарета! Кой ще обясни сега като разпределението е направено в докладната и сумите са фиксирани кой колко ще получи и е прието от общински съвет и АКО предположим,че Беливанов го подпише, как с измислините формуляри от някой, който си няма хал хабер от култура и културни дейност ще си получат парите и спортните клубове и културните институций! Докога учители и директори на училища ще се месят в културата! СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ И РЕЗИЛ ПРЕД ЦЕЛИЯ ГРАД!!
    • 10
      Si
      sisi
      16 -6
      23:54, 13 ное 2017
      Господин Пеев,вие сам признахте,че вашата група нищо не работи- стояхте на топло и НЕ ГЛАСУВАХТЕ!Това не е ли ВИСША ФОРМА НА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМАГОГИЯ!"Всеки,който милее за общината,можеше да вкара тази докладна - това са ваши думи -значи ли това,че вие и вашата група не милеете за спорта и културата!!!!
    • 11
      Ре
      РЕШЕНИЕТО
      13 -5
      00:43, 14 ное 2017
      Стига вече се мъчим взаимно,положението си плаче за нови избори.положението е трагично навсякъде,пълна пародия,градът потъва от инат!!!!
    • 12
      Ра
      разхождащ се
      6 -8
      07:27, 14 ное 2017
      Мръсотия ,мръсотия е целия град,било есен ,ами нали за това плащаме денонощно да се чисти,не Добряка да се разхожда като и се среща с кучетата ,защото в този град ще останат само кучетаХасково заслужава за друг Кмет. Напуснаха младите защото не искат повече да се унижават с този нищо не разбиращ,безхаберен човек.Добри какво печелиш като стоиш?А знаеш ли колко губи града като стоиш?
    • 13
      Пр
      принцесата от Монако
      8 -6
      08:59, 14 ное 2017
      Ами този кмет бил голям ръб - въпреки емоционалните изказвания,въпреки подадената ръка от ГЕРБ,той излезе и си прочете написаното от съветниците му -напълно неадекватно държание!Явно чака друга екскурзия да му предложат!
    • 14
      Пр
      принцесата от Монако
      12 -2
      09:10, 14 ное 2017
      Като гледам с каква скорост се разпада една коалиция,скоро ще останат само Бялка и Сивушко/знам какво пиша!А и те си признаха,че са ОБИДЕНИ,че не са избрани в комисии!Е,затова и винаги сте ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ!Или спазвате нечии нареждания!
    • 15
      Ли
      Лиско
      3 -1
      10:53, 14 ное 2017
      Така не се поддържа нито спорт, нито култура! Има други форми и начини на финансиране. Усещам, че не става въпрос за масовия спорт. Пари се дават за свършена работа! Каква работа свърши ФК "Хасково" , или "Хасково 1957"? Падат наред от селата и не се вижда никакво желание за развитие. Общината трябва да дава пари за спортна база, тъй като шефа на Пеев даде готовата на г-н Кръстю.
    • 16
      Ре
      ресурси
      5 -3
      07:37, 15 ное 2017
      Спокойно бай Добри няма да обжалва решението ,понеже той събира подкрепа ,така ,че това за спорта ще мине.Той в момента трепери да не се разпадне сделката която цял живот чака.Сега е момента да искате той нищо не отказва.Балкански е по дребен.На мода е Тичев и Драго,
    Последни новини