Юпитер и Венера пред "космическа среща"

Изображение 1 от 2

    На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може да се наблюдава съединение (видимо сближаване) на двете най-ярки планети Юпитер и Венера. Явлението ще е видимо много ниско над източния хоризонт от около 6:15 ч. до развиделяване за Западна България и от около 6:05 ч. до развиделяване за източната половина на страната, преценено най-общо. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. Желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока изток-югоизток. Поради високата яркост на двете планети не е задължително да се търси наблюдателно място извън градовете. Горните етажи на високите сгради могат да предоставят съвсем удобна възможност, ако от тях се разкрива гледка в посока изток-югоизток. Изравняването на ректасцензиите (небесните дължини) на двете планети ще настъпи в 08:12 ч. на същата дата, когато Венера ще бъде на 0.3° северно от Юпитер, но тогава дневната светлина вече ще пречи на наблюденията.

    Съединенията на Венера и Юпитер често стават повод за съобщения за „наблюдавани“ НЛО и други аномални явления в небето. Това се дължи главно на факта, че много хора не са осведомени, че планетите от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око и че най-често те са с яркост по-висока от тази на звездите.

    В галерията към новината могат да се видят две карти: 

    Първата карта представя симулация на небето над югоизточния хоризонт за наблюдател от Западна България (София) на 13 ноември 2017 г. около 06:15 ч. официално време.

    Втората фигура е симулация на съединението, както ще се вижда в окуляра на телескоп с малко увеличение, около 06:15 ч. официално време. Образът е огледално обърнат – с разменени ляво и дясно (север е горе-вдясно).

    Източник: focus-news.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини