Покриват разходи за наем, интернет и детска градина на работещите над 50 км от дома си

Агенцията по заетостта стартира нова мярка за насърчаване мобилността на безработните лица. От днес бюрата по труда в страната започват приема на заявления за получаване на средства за покриване на разходи за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги. Тази възможност е за безработни, които са насочени към работно място и сменят адреса си, за да работят на повече от 50 км от дома си. Средствата се отпускат най-много за 12 месеца, като размерът им за тази година е до 200 лв. месечно.

Предоставената финансова подкрепа за възстановяване на част от разходите за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги е насочена и към младежите, напускащи специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип. Това ще насърчи териториалната им мобилност и ще стимулира мотивацията им за самостоятелен и независим от институциите живот.

Новата мярка е регламентирана в чл. 42, ал.3 с последните промени в Закона за насърчаване на заетостта и Правилника за прилагането му. Тя ще подкрепи семействата да започнат работа в друго населено място, далеч от местоживеенето им, и да покриват разходи за наем, грижа за децата в детско заведение и други услуги за нормален жизнен стандарт.

В Националния план за действие по заетостта за 2017 година е предвидено 400 безработни да се възползват от мярката. Очакванията са по този начин Агенцията по заетостта да създаде условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица, особено на тези с професионални умения, и да отговори на нарасналото търсене от бизнеса на квалифицирана работна сила.

Подробна информация може да бъде получена във всяко бюро по труда и на официалната страница на Агенцията по заетостта в рубриката „Насърчителни мерки за безработни лица”.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини