Владимир Зарев с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

Премиерът Бойко Борисов връчи днес в Министерския съвет държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2017 г. на писателя и редактор Владимир Зарев.

Наградата е учредена през 2000 година и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Тазгодишният й носител е определен единодушно от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН.

„Свободата е форма на различие, колкото по-различен е един човек, толкова повече е себе си и отстоява себе си, толкова е по-свободен”, с този цитат от писателя министърът на културата Боил Банов представи носителя на отличието.

„Това е изключителна награда на името на българския будител Св. Паисий Хилендарски”, каза Владимир Зарев след награждаването. По негови думи тя тежи морално и интелектуално. „Това е признание, на което се надявам, че моето творчество отговаря”, сподели още Зарев.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Син е на академик Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в София. От 1973 г. досега работи в списание „Съвременник”. Зарев е автор на много книги, десет от които са романи. 18 негови книги са издадени в 12 държави на 11 езика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини