При доказана манипулация с тахографа-отнемат лиценза на фирмата с обърнатия автобус

Лицензът на  фирмата с обърнатия автобус на АМ Тракия ще бъде отнет, ако се докаже, че е манипулиран тахографът на возилото. Това коментира пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски.

Той определи като "несериозни" твърденията на "Юнион Ивкони", че не знаят дали шофьорите им карат с актове за нарушение, защото нямат механизъм да устоновят това. От ГЕРБ пък предлагат да бъде създаден съвсем нов орган - Автомобилна камара, която да регулира бранша и да предлага издаване или отнемане на лицензи на превозвачите. Тя ще трябва да събира документите на превозвачите и да предлага на министъра да лицензира една или друга фирма, ако отговаря на изискванията. Сега всичко това се прави от Автомобилната администрация. Издаването на лиценза си остава функция на министъра.

Ако проверките на МВР, прокуратурата и министерството докажат, че тахографът на катастрофиралия автобус умишлено е манипулиран, така че данните от злополучния понеделнишки курс да не бъдат разчетени, и се докаже, че това нарушение е система, практика в дейността на компанията - тогава лицензът ѝ ще бъде отнет. Това уточни Ивайло Московски.

Досега компанията е била глобявана, защото тахографите ѝ не са работели точно поради технически причини, а не умишлена манипулация, затова лицензът й не е отнет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини