Швейцария подкрепя желанието на България за членство в Шенген

Швейцария подкрепя желанието на България за членство в Шенгенското пространство. Това заяви федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев.

По време на съвместната пресконференция в  Гербова зала Лойтхард оцени високо  приоритетите на страната ни по време на председателството  на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г. Тя подчерта още и, че Швейцария е третият търговски партньор на ЕС.

От своя страна президентът Румен Радев изрази задоволство от нарастващата активност на икономическите ни отношения. Така за миналата година двустранният обмен възлиза на 260 млн. евро. Българският президент посочи, че  Швейцария е поставена като инвеститор у нас на девето място с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. "Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средни предприятия, ИТ сектора", посочи Радев. Той подчерта, че посещението на федералния президент на Швейцария е в много важен момент за страната ни, а именно поемането на председателството на  Съвета на ЕС. "България има своите ясни послания, касаещи конкурентноспособността, консенсуса и бъдещата кохезионна политика. В това отношение ние сме благодарни на Конфедерация Швейцария, че въпреки, че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа", заяви държавният ни глава.

Президентът акцентира още на приоритета с разширяването на ЕС в посока на Западните Балкани.

Haskovo.net

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини