Математически невъзможно е да спрем стареенето

Остаряването е естествена част от живота, това обаче не спира хората да се опитват да преустановят процеса.

За съжаление, опитите са напразни, според изследователи от Аризона, които доказаха, че е математически невъзможно да спрем остаряването на мултиклетъчните организми, към които спадаме и ние хората.

“Остаряването е математически неизбежно, наистина неизбежно. Логически, математически и теоретично, няма измъкване”, казва Джоана Мейсъл, професор по екология и еволюционна биология.

Настоящото ни разбиране за еволюцията на остаряването допуска възможността този процес да бъде спрян, ако науката успее да открие начин за идеална селекция между организмите. Един от начините за това е като използваме конкуренцията между клетките, за да елиминираме мудните сред тях, отговорни за остаряването, докато в същото време оставим другите непокътнати.

Решението обаче не е толкова просто.

С напредване на възрастта, на клетъчно ниво, в тялото се случват две неща. Клетките забавят темпо и започват да губят функционалност, например клетките на косата спират да произвеждат пигмент. Други клетки пък ускоряват растежа си, а това би могло да доведе до появата на рак. В даден момент, с напредване на възрастта, всички ние развиваме ракови клетки в тялото си, макар и те да не предизвикват симптоми.

Учените открили, че дори естествената селекция да е идеална, остаряването все пак ще се прояви, тъй като раковите клетки имат склоност да се конкурират нечестно.

“Докато някои клетки забавят темпо и губят функционалност, други започват да растат като луди. Ако се оттървете от слабо функциониращите, мудни клетки, това ще позволи на раковите да се размножат. Ако се оттървете от или забавите раковите клетки, това ще доведе до натрупването на мудни, слабо функциониращи клетки. Изборът е развитие на бавните или раковите клетки”

Макар човешката смъртност да е неоспорим факт, работата на учените представлява математическо уравнение, което обяснява защо остаряването е “неоспорима истина” и “присъщо свойство на мултиклетъчния организъм”.

“Не е изненада, че всички ние ще умрем, много неща са очевидни, защото са ни познати. Но защо остаряваме? Опитахме се да потърсим обяснение. Хората се питат защо естествената селекция не е предотвратила остаряването. В този въпрос е заложена идеята, че остаряването е предотвратимо, тогава защо все още не сме го постигнали? Ние твърдим, че е въпрос не само на еволюция, не бихме могли да спрем остаряването нито чрез естествена селекция, нито чрез каквото и да е друго”, казва Мейсъл.

С времето нещата се рушат, и според математиката, ако се опитаме да ги поправим, може само да ги влошим.

“Можете да забавите стареенето, но не и да го спрете. Математически демонстрирахме, че е невъзможно да решим двата проблема. Ако разрешим единия, се изправяме пред другия. С времето нещата ще се влошават по единия или другия начин, или по двата. Или всичките ви клетки ще станат мудни, или ще развиете рак. Основна причина за това е, че нещата се развалят. Колкото и да се опитвате да ги поправите, няма да успеете.”

Както казват учените, това е нещо с което трябва се примирите, ако искате да сте мултиклетъчен организъм.

Източник: phys.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини