SPARK - споделените електромобили са вече в София

Изображение 1 от 2

    В София от понеделник всеки може да наеме срещу заплащане електромобил VW e-up! през мобилно приложение. То показва най-близката свободна кола. Услугата се казва Spark и е на литовско-българско смесено предприятие.

    Услугата стартира с 25 електромобила, като до половин година ще бъдат 50. Амбицията на компанията е до няколко години те да станат 300.

    Без такси за паркиране, без разходи за зареждане, без въглеродни емисии

    Наемате електрически автомобил през мобилния телефон без разлика колко време ще го ползвате - 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, можете да оставите електромобила в синя или зелена зона, които са безплатни за електромобили или в определените за целта зони извън центъра на София. Те са посочени на картата в мобилното приложение. Забранено е да се оставят електромобилите на частни или търговски паргинги. 

    Приложението показва свободните автомобили. Чрез него може да бъде резервирана кола безплатно за 15 минути. Колите  могат да бъдат ползвани от всеки, независимо дали е български гражданин или турист. Шофьорът обаче трябва да има поне една година шофьорски стаж.

    Цената се определя на минута, като първите 12 са включени в първоначалната такса от 3.48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0.29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

    Регистрацията в мобилното приложение на Spark изисква номер на лична карта, шофьорска книжа, кредитна карта и имейл, на който потребителите да получават данни за това толкова време са ползвали услугата, колко километра са изминали и каква е дължимата сума.

    Зареждането е напълно безплатно във всички 34 станции в мрежата на "Елдрайв" в София, която е част от "еМобилити интернешънъл". Екип на компанията ще се движи из града, за да зарежда свободните автомобили. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е около 160 километра.

    При пътни произшествия отговорността ще поема виновният водач. Всеки автомобил е снабден с джипиес устройство, което следи скоростта и посоката на движение. Това ще позволи вината да се доказва веднага.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини