Севернокорейските ракети могат да достигнат Европа

КНДР е разработила междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат Европа. Това заяви японският премиер Шиндзо Абе на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Токио. "Това е сериозна заплаха за международната общност", цитира думите му Kyodo.

Абе отново посочи, че "в момента трябва да се увеличи максимално натискът, а не да се води диалог, за да бъде накарана Северна Корея да се откаже от своите ядрена и ракетна програми". В съвместно изявление премиерът на Япония и генералният секретар на НАТО поискаха КНДР да прекрати ракетно-ядрената си програма, а страните членки на ООН "да изпълнят изцяло и прозрачно съответните резолюции на Съвета за сигурност.

В интервю за японското издания "Иомиури" преди посещението си в Япония Столенберг съобщи, че севернокорейските ракети могат да достигнат територията на страните от НАТО. Японските експерти също признават определен напредък в ракетно-ядрената програма на КНДР.. Много аналитици са убедени, че изпитаната на 15 септември севернокорейска ракета "Хвасон-12" може да достигне Гуам, където са разположени американски военни бази.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини