Повдигат обвинения на каталунските лидери

Главният прокурор на Испания призова да бъдат повдигнати на обвинения, включително за бунт, срещу каталунските лидери, съобщи BBC.

Хосе Мануел Маза заяви, че обвиненията трябва да включват също размирици и провокация от страна на регионалните служители.

Междувременно бившият вече каталунски лидер Карлес Пучдемон е в белгийската столица Брюксел. Пучдемон бе освободен от длъжност в петък, след като регионалният парламент обяви независимост. Заедно с други освободени каталунски министри той ще се срещне с фламандски политици, съобщават испанските медии.

Говорейки на пресконференция по-рано, Маза също призова лидерите на Каталония да бъдат обвинени в злоупотреба със средства за провеждането на референдума за независимост в началото на октомври, въпреки обяването  на вота за незаконен от Конституционния съд.

Максималната присъда за обвинението за бунт е 30 години затвор. Според испанската правна система искането ще бъде разгледано от съдия.

Каталунската регионална полиция (Mossos) охранява седалището на каталунските регионални власти. Мадрид приложи член 155 от Конституцията, за първи път, и ще замени до 150 от висшите служители в региона.

Пучдемон отхвърли решението на централното правителство, като каза, че може да бъде отстранен от длъжност само от гражданите на Каталуния. Мадрид призова испанския конституционен съд да отмени едностранното гласуване на Каталуния за независимост и призова за нови регионални избори на 21 декември.

Пучдемон може да се кандидатира на нови избори, според испанския външен министър Алфонсо Дастис, но само ако не е в затвора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бу
    Бунак
    2 0
    07:20, 31 окт 2017
    Тоя е жив *****,обратен неолиберал!
Последни новини