US дрон ликвидира главатаря на терористична групировка в Пакистан

Главатарят на пакистанската екстремистка групировка "Джамаат ул Ахрар", която е планирала някои от най-кръвопролитните самоубийствени нападения в Пакистан през последната година, е починал от раните си, получени при удар на американски безпилотен самолет в Афганистан, съобщи news.bg, цитирайки съобщение на говорител на екстремистката групировка, цитиран от "Ройтерс".

"Нашият лидер Омар Халид Хорасани беше ранен в един от неотдавнашните удари с безпилотни самолети в Афганистан. Той беше ранен тежко и днес се превърна в мъченик", изтъкна говорителят.

Убийството се случва преди посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън през следващата седмица в Пакистан и вероятно ще намали още напрежението между (често предпазливите) съюзниците, след като Ислабамабад от години иска от Вашингтон да удря екстремисти, които атакуват в Пакистан и след това се крият отатък границата в Афганистан.

Отцепническа групировка от пакистанските талибани, "Джамаат ул Ахрар" в миналото също е подкрепяла ДАЕШ ("Ислямска държава") и все повече се насочва към религиозни малцинства в Пакистан.

Групировката пое отговорност за атентатите на Великден в обществен парк през миналата година, при които загинаха 70 души, много от тях християни, в източния град Лахор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини