Жените –социалистки честваха рожден ден на организацията в Кърджали

С „Добре дошли” председателката на Обединението на жените социалистки Теодора Каракостова приветства всички гости - членове на обединението, симпатизантки, дошли на отбелязването на 9 - тия рожден ден  от  учредяване на организацията. Обръщайки се към тях тя не забрави да им  благодари лично от свое и от името на жените социалистки,  че всички те „ бяха част от част от нашия активен живот в годините, за което говорят и редицата съвместни прояви и инициативи.”

    Поканата бяха уважили представителки на Съюза на инвалидите, Дневен център„ Надежда”, Пенсионерски клуб, Движение Русофили, Клуб на руските съотечественици, Тракийско дружество, Хор„ Ахрида” , Сдружение ” Букет”, Спортно-интелектуален клуб” Ахридос”, дружество „ В помощ на жените”.

„Девет  години са и много и малко, но и една сериозна възраст за една организация” продължи председателката, като се спря на разнообразната дейност, на редицата сериозни и мащабни мероприятия с които много хора са получили подкрепа и съпричастност.Не подмина и първомайското танцово фолклорно надиграване „ Танцувай с нас”, което шеста поредна година се радва на огромен интерес от кърджалийци. Акцентира на бъдещите инициативи и направления в работата на обединението, в посока реализиране конкретни инициативи за подкрепа на жените в условията на икономическа криза и безработица, за закрила на женския труд, /в тази посока ще продължат безплатните правни консултации, откритата приемна за сигнали и оплаквания на жени от дискриминация ,  насилие,  имотни проблеми, ще бъде създаден  антикризисен щаб със стратегия за действие – акцента е безработицата сред жените, особено в пред пенсионна възраст и майки с малки деца/, стимулиране на раждаемостта /  предстои да бъде открит клуб „ Млада майка”с цел обмен на информация, добри практики, даване на консултации от психолози и медицински лица/, оказване подкрепа на жени-предприемачки в региона, /организиране срещи с народни преставители, евродепутати/, възраждане духовността и нравствеността,  съхраняване на културните традиции и ценности в  обществото /съдействие за  възстановяване и поддържане на български  храмове, особено в малките населени  места, където стоят разрушени и необитаеми, една инициатива възникнала по време на парламентарните избори при едно от посещенията в кърджалийско село, където храма стои пуст, заключен и неподдържан /.

В края на изказването си Теодора Каракостова съобщи на присъстващите, че проекта с който са кандидатствали към фонд ” Политически инициативи”, „Жената – духовен двигател в семейството , за толерантността , против насилието в обществото” е одобрен  и  през м.ноември стартира,  като предстоят редица полезни инициативи. Една от тях е организиране на  дискусия за «Ролята на българското съвременно семейство във възпитанието на подрастващите» .

   Дългогодишнит партиен член Керанка Палахутева представи в пълнота историята  на женското движение  в  партията от учредяване през 1919г. до настоящия момент.

   Вълнуващ момент бе изказването на народния представител Кристина Сидорова, специален гост на събитието , депутат от БСП, зам.председател на Комисията за борба с корупцията , конфликт на интереси и парламентарна етика. Тя поздрави жените социалистки от свое име и от името на жените в гр. Габрово, като им пожела да са все така активни и винаги с  принципна гражданска позиция по наболели проблеми в обществото, да продължат да творят с усмивка и красота налагайки се като една силна женска мрежа с достойно присъствие в живота на общината. Изненада социалистките с оригинална  икебана „Есен” – включваща тиква с есенни цветя, която да напомня за габровци и столицата на тиквата Севлиево . Общинският председател Георги Кючуков подчерта, че не само БСП, а и гр. Кърджали печели от факта, че изявите на жените отдавна са надхвърлили пределите на града. В края на обръщението си областния председател Милко Багдасаров пожела на  дамите никога да не забравят ,че най-голямото им оръжие е усмивката и да съхранят в себе си нежността, любовта и вярата.След всички поздравления  дойде и най-сладкия, най-очакван момент, внасяне на тортата. Приповдигнатото  настроение обхвана всички. „ Честит рожден ден , ОЖС” !

Гостите поздравиха социалистките на специално направения от тях постер. Срещата продължи  с песните на състав „ Ахрида”  и много хора.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини