Министерството на правосъдието предлага да има борба с корупцията и в частния сектор

Мнистерството на правосъдието предлага да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат наказвани за корупция, съобщава Дневник. С промени в Наказателния кодекс (НК), който са публикувани за обществено обсъждане, се разширява обхватът на понятието "длъжностно лице".

Качеството "длъжностно лице" да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция, предвиждат предложенията. Ако те бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в НК, ще се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за т.нар. корупционни престъпления.

Целта е уеднаквяване на режима на т.нар. корупционни престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.

Предвидените изменения идват след препоръките от евроанализа на прокуратурата, изготвен тази година.

"Съществуващите към момента наказателни механизми за ограничаване на проявните форми на корупция в частния сектор се нуждаят от изключително сериозно и задълбочено преосмисляне, най-вече в светлината на актуалната практика на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища за субекта на престъпленията по глава осма от Особената част на НК, а именно, че това е само лице, заето в държавен орган или обществена организация или изпълняващо публична функция", пише в мотивите на законопроекта.

За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за граждани, фирми или обединения, се предлага нов състав на престъпление. Наказанието е до 3 г. затвор и лишаване от права.

За първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон.
Законопроектът предвижда наказание до 5 г. лишаване от свобода и глоба за търговци, ръководители и служители във фирми и еднолични търговци , които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

От наказателна отговорност се освобождават тези, които са предложили, обещали или дали подкуп, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на властта.

За искане, даване, получаване и посредничество при т.нар. стопански подкуп отпада изискването облагата да е само имотна, предвиждат още измененията, предложени от правосъдното министерство. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава от до 2 г. и глоба от 100 до 300 лв. на до 5 г. и глоба от 500 до 2 хил. лв.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини