Съдът остави Спас Василев в ареста

Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад профила "Александър Николов", през който са измамени десетки хора в социалната мрежа "Фейсбук" със самолетни билети, техника и други дребни услуги, остава в ареста, реши днес Софийският районен съд. Определението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок. Той беше задържан в петък по повдигнато обвинение от 2012 г., съобщава "Дневник".

Съдът прие, че престъплението, в което е обвинен Василев, е тежко и може да се направо обосновано предположение, че той е извършителят. Към момента мъжът е обвинен само за измама за 490 лева, срещу които през 2012 година, Иван Ралчев е трябвало да получи пакет от десет самолетни билета. Според разследващите обаче Спас Василев не е предоставил билетите.

Съдът прие, че има обосновано предположение, че той е извършителят, защото има подробни показания на пострадалия, три платежни нареждания и банкови извлечения от сметката на Василев в Първа инвестиционна банка. Съдът реши да наложи най-тежката мярка - постоянен арест, след като прие, че има опасност Василев да се укрие, защото преди е обявяван за общодържавно издирване, търсен е и през Шенгенската информационна система, и не е откриван. Полицията не го е намирала и въпреки че е известен постоянния му адрес.

Днес в съдебната зала се разбра още, че предстои към делото да бъде присъединено разследване във Варна, материалите по което още не са пристигнали в София. Вече са присъединени две други досъдебни производства - в Дупница и Благоевград, но те не са включени в обвинението, защото прокуратурата не е имала време да го прецизира.

Че срещу Спас Василев от Кочериново са образувани 4 досъдебни производства в София, Дупница, Благоевград и Варна от 2012 г. досега се разбра от думите на говорителя на главния прокурор - Румяна Арнаудова в петък. През ноември 2013 г. той е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. името му е било заложено и в Шенгенската информационна система, обясни тогава тя.

Адвокатът на Василев - Георги Ценев заяви днес пред съда, че подзащитният му се е предал сам на полицията, след като видял медийните публикации по случая с профила на "Александър Николов".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини