Седем полезни храни през есента

В сезона, когато всичко зрее за последно преди студените и мрачни зимни дни, природата и земеделските стопани ни предлагат истинско изобилие от здравословни и полезни продукти. Ако можете, консумирайте ги веднага след като са обрани, купувайте местни сортове. Прекалено едрите и съблазнително изглеждащи плодове и зеленчуци по правило са продукт на генно инженерство или принос на химическата индустрия. Спомнете си какви избираше баба ви, когато бяхте малки. Предлагаме ви седем традиционни за сезона продукти, които ще консумирате с полза за вашето здраве:

Тиква
Тя е царицата на здравословните и прочистващи есенни храни. Ниско калорична, богата на каротин – източник на витамин А, тиквата съдържа още „витамина на младостта“ E, витамин K, необходим за нормалната обмяна на веществата и за бъбреците, селен, без който не се усвоява йодът при обмяната на веществата.

Тиквата съдържа линолова киселина – незаменима омега-6-ненаситена масна киселина, жизнено необходима на организма, както и фитостероли, които намаляват усвоявания холестерин.

Калий и натрий – за тонус на мускулите и хубава кожа, фосфор за мозъчните клетки – тиквата е цяло съкровище от полезни съставки.

Препоръчва се за профилактика на диабет, за нормализиране работата на червата. Сладките сортове все пак следва да се ядат с мярка. Захарността може да достигне до 15%. Но дори и те са по-полезни от бялата захар, скрита в десертите.

Затова тази есен се научете да готвите тиквена супа, например, или потърсете рецепти с тиква.

Ряпа
Есената ряпа може да бъде съхранявана дълго. Витамин С в нея е 20 мг на 100 г, в жълтите сортове има много каротин, богата е на витамини от група В, съдържа витамин PP, необходим за нормалната обмяна на мазнините.

Ряпата съдържа много калий, мед, желязо, цинк, магнезий, йод. В ряпата обаче се съдържа елемент, който рядко се среща в зеленчуците – „минералът на красотата“, сярата. При липсата на сяра в организма косите нямат блясък и даже капят, ноктите се чупят, влошава се състоянието на кожата. Сярата играе роля в синтеза на колагена, влиза в състава на кератина и меланина, участва във формирането мускулните и хрущялни тъкани.

Зеле
В сезона на туршиите сме. Най-обикновеното кисело зеле е източник на витамин С, а в него той е повече, отколкото в суровото. За това обаче е вачна правилната ферментация и да няма достъп на въздух до зелето.

Освен това зелето е отличен източник на фибри. Съдържа още ценни аминокиселини, които помагатпроизводството на кръвни телца и регулират работата на бъбреците и щитовидната жлеза.

Както всички туршуи, киселото зеле е противопоказно при гастрит, язва, заболявания на панкреаса. Суровото не се препоръчва при каквото и да е заболяване на стомашно-чревния тракт. Народната медицина препоръчва единствено сок от прясно зеле в такива случаи.

Ябълки
Зимните сортове, които узряват през есента ще ни осигурят фибри и витамини до пролетта. На ябълките приписват огромно ползи за здавето, дори при заболявания на стомаха, но в този случай трябва да са печени. Редовната консумация понижава риска от инфаркт и онкологични заболявания. Купувайте местно производстяво, сега ябълките на пазара не са обработвани с химикали, за дълъг престой в складовете. Купувайте местни сортове, така е по-голям шансът да не попаднете на модифицирани да издържат дълъг транспорт. Избирайте ябълки с нормален размер и не прекалено лъскави и гладки. Ако буболечките не ги искат, защо да ги ядете вие?

Гъби
За вегетарианците и постещите те са ценен източник на белтъчини, за останалите вкусна, ароматна и питателна част от менюто. А през есента, в меките и мъгливи дни настъпва царството на гъбите.

Лешници и орехи
Една шепа от тези ядки утолява глада и въпреки, че са с високо съдържание на мазнини – над 60%, това са полезни мазнини. Съсдържат витамини от групата В (полезни за нервите), цинк, магнезий. желязо. Все пак ограничете количество до една шепа дневно и то в сурово състояние.

Сега се появяват и таханите от новата реколта, които можете да консумирате, разбъркани с малко мед. Особено добри при анемия.

Фейхоа
След нашенските дарове на есента, този е екзотичен. Наричат го още йодно дърво и това е най-ценното, което може да обогати в диетата ви – йодът. Ако е узрявал край морето, в плода има в 3-4 пъти повече йод и един дневно е повече от достатъчен за да получите нужния на организма йод (0.15 мг за денонощие) 

Плодът на фейхоа е много сочен и сладък, идеален е като добавка към смутита, както и в производството на вино, сайдер и специална водка. Може да се използва и във всякакви рецепти с плодове. Голям е колкото яйце и с подобна форма. Зрелостта му трудно се определя от външния вид – дори когато е узрял, фейхоа е зелен на цвят. Ако попаднете на някой от малкото българи, които гледат фейхоа по Черноморието, не пропускайте тази екзотика. Ароматът е сладък и силен, с дъх на билки на втори план, а вкусът напомня коктейл ягода, гуава и ананс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини