21 °C

Разжалват Стоичков като почетен консул в Испания

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон, съобщава МВнР.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ.

В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.

Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, допълват от МВнР.

Христо Стоичков се извини за изказването си по адрес на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария. По време на тв ефир той говореше за насилието в Барселона и с нейния портрет в ръка, каза че е срамно да заповядаш на хора да бият хора. Стоичков посочи – 46-годишната Сантамария за виновна за бруталните сцени на 1 октомври в Каталуния. При това той обясни, че самата Сантамария, дядо ѝ, баща ѝ и дори непълнолетния ѝ син били последователи на бившия испански диктатор Франсиско Франко. Сорая Саенс де Сантамария обяви, че възнамерява да съди легендата на „Барселона“. МВнР своевременно се дистанцира от изказването на почетния консул в Барселона и го определи като лична позиция, не на страната ни.


4 Коментара

Хороскоп за 20.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини