Първата визита на Тръмп в Южна Корея на фона на ескалация на конфликта с КНДР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да посети демилитаризираната зона, която разделя КНДР и Южна Корея, по време на първата си визита в Южна Корея през ноември.

В края на септември Белият дом съобщи, че Тръмп ще посети Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам, Филипините и Хавайските острови от 3 до 14 ноември. Посещението в в може би най-охраняваната зона – селцето Панмунджом и на наблюдателен пост в зоната е традиционно за американските президенти. Сега обаче то ще протече на фона на растящото напрежение на Корейския полуостров, при продължаваща агресивна риторика. Очаква се американският лидер да изпрати "важно послание“ на КНДР вербално или „кинетично“ по време на посещението, пише „Блумбърг“, която се позовава на източници.

Послания не липсваха и вчера. Военният министър Джеймс Матис каза, че САЩ не изключват военна операция срещу Северна Корея и трябва да има готовност и за такъв изход от кризата, ако дипломацията не помогне, предаде WSJ. Министърът направи изявлението на годишна конференция на военните.

Северна Корея обяви за „военни действия“. санкциите и натискът върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

Тръмп пък аписа в профила си в „Туитър“, че решението на кризата около Северна Корея не може да бъде постигнато чрез диалог и заплаши, че „само едно нещо ще подейства“.

Руският външен министър Сергей Лавров е предупредил американския си колега Рекс Тилърсън, че конфликтът с КНДР ескалира. Двамата са разговаряли по телефона, като о основно е била обсъждана кризата на Корейския полуостров.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини