САЩ и Турция спряха взаимно издаването на визи

Почти напълно е прекратено издаването на визи за САЩ в дипломатическите мисии в Турция. Спряно е издаването на всички неимиграционни визи - туристически,, бизнес визи, за лечение, работни, студентски, за медии, свързани с дипломатическа дейност.

Арестът на служител на американското генерално консулство в Истанбул е сочен за причина за влошаването на отношенията. Миналата неделя той бе задържан по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство. Арестуваният е турски гражданин, заподозрян във връзка с Фетула Гюлен. Подкрепата за кюрдите е друг въъпрос, по който Турция и САЩ имат съществени различия в позициите

Американското посолство в Анкара официално обясни мярката с необходимостта Вашингтон "да преоцени ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американската дипломатическа мисия и персонал".

Почти веднага в неделя турското посолство във Вашингтон предприе почти същите мерки и пъсна съобщение в почти същия текст.Спряно е издаването на турски визи на американски граждани във всички дипломатически мисии в САЩ. Мярката обхваща също електронните визи и визите, издавани на границата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини