Стартира обучението на 57 медицински сестри от област Смолян за работа с деца с гръбначни заболявания

57 медицински сестри от област Смолян преминаха обучение за превенция на хиподинамията и гръбначните изкривявания при децата

Заместник-областният управител Андриян Петров и директорът на Регионална здравна инспекция-Смолян д-р Мими Кубатева откриха обучение на тема „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания“ с гост-лекторите от Национален център по обществено здраве и анализи-София – гл. ас. д-р Красимира Костадинова и гл. експерт Анна Димитрова.

Д-р Кубатева уточни, че това мероприятия е част от работата на РЗИ по Националната програма за профилактика на клиничните незаразни заболявания. „Разглежданата днес тема е сред водещите здравни теми в нашата страна, и не само в България. Тя е свързана с хиподинамията, водеща в последствие до гръбначно изкривяване. Темата е важна, защото обездвижването и ниската двигателна активност са основните рискови фактори. Младите хора все повече се обездвижват. Оказва се, че почти половината от децата на България не спортуват и носят всички свързани с това рискове за отрицателни последствия върху здравето. Всичко това може да бъде променено и ние с вас сме фактор за тази промяна. ” 

Обучението „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания“ се провежда от РЗИ-Смолян в партньорство с Областна администрация Смолян. В рамките на форума гл. експерт Анна Димитрова представя темата, свързана със „Здравните рискове при ниска двигателна активност“, а гл. ас. д-р Красимира Костадинова говори по темата: „Гръбначни изкривявания“.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини