Двоен стандарт за Каталуния. Обща стачка в отговор

В обръщение към нацията испанският крал Фелипе VI нарече референдума незаконен и недемократичен. Каталунските власти нарушиха законите на страната, заяви той.

Кралят застана зад действията на правителството в Мадрид. По думите му, трябва да се възстанови конституционният ред и върховенството на закона в Каталуния.

Вицепремиерът на страната Сорая де Сантамария обвини Барселона в „мафиотски стил“ на поведение и обяви, че това няма да бъде позволено. Чуха се и призиви от партии за отмяна на автономията.

Каталунското правителство поиска международна медиация за уреждане на въпроса. ЕС обаче заяви, че това е проблем, които трябва да бъде решен вътрешно, макар да призна, че е имало нарушване на правата на гражданите.

Сърбия припомни как Косово стана независимо през 2008 г. „Обезпокоен съм от двойните стандарти на международната общност“, изтъкна сръбският външен министър Ивица Дачич пред държавната телевизия. „Европейският съюз никога няма да каже, че е допуснал грешка с признаването на Косово, но това решение ще даде обратен резултат. Кутията на Пандора беше отворена“, подчерта първият дипломат на Сърбия.

„Брюксел не спира да критикува Полша, Словакия, Унгария, мълчи за Испания“ написа Алфред де Заяс – американски адвокат, писател, историк, водещ експерт в областта на правата на човека и международното право и високопоставен служител в пенсия на ООН.

Масови протести се провеждат в Каталуния след сблъсъците заради действията на испанските власти по осуетяването на вота. Обявена е обща стачка в цялата автономна област. Общинският транспорт в Барселона е работел на по-малко от половината от нормалното ниво на обслужване във вторник сутринта. Две големи пристанища „практически са в замрели“, според местните медии. Основните пътни артерии са блокирани от протестиращи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини