8 °C

Нобелова награда за механизма на биологичния часовник

Нобеловата награда за медицина и физилогия за 2017 год. ще получат Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг за изследването на молекулярните механизми на циркадните ритми – биологичния часовник с период 24 часа.

Циркадните ритми са цикли в различни биологични процеси, свързани с деня и нощта. През 1984 год. Хол и Розбаш, които по това време работят в университетa Brandajs в Бостън, и Янг от Рокфелеровия университет в Ню Йорк, откриват гена period. Този ген задвижва биологичния часовник. Той кодира протеина PER. Този протеин се натрупва в организма през нощтта и се разгражда през деня, като нивата му формират 24-часов цикъл. Хол и Розбаш открили това, изследвайки плодови мушици дрозофила.

В механизма участва втори ген – timeless, който кодира протеина TIM. Той се свързва с PER и образувалият се комплекс попада в ядрото и блокира съответната ДНК. Друг протеин DBT, разгражда PER. Той се кодира от гена doubletime, открит от Майкъл Янг.

Около един милион долара е сумата, което ще получат тримата лауреати на Нобеловата награда общо. Церемонията е на 10 декември 2017 год, в деня на смъртта на Алфред Нобел,


Още по темата

Хороскоп за 14.12.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини