Полицията задържа 16 годишният хулиган от Центъра в Смолян

16 годишният младеж, настанен в Центъра от семеен тип за деца и младежи до 18г с увреждания е задържан вчера от полицията. Шефът на ОД МВР Николай Димов потвърди за мярката, която се налага заради започнатото разследване за хулиганство. „Това задържане няма общо с публикациите в медиите за поредната агресия на младежа, той е непълнолетен, срещу него на 22 септември е започнато бързо производство и задържането вчера, /б. а. на 25 септември/ е част от производството“, обясни комисар Димов. Вероятно момчето ще остане в ареста за 24 часа, за да се изчака разрешението от съда да бъде направена съдебно-медицинска експертиза за неговата вменяемост.

Поведението на агресивния хлапак е разглеждано три пъти от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, няколко са предупрежденията за преместването му, но всъщност той няма къде да отиде, защото никой не го иска, а проявите му на хулиганство и агресия са десетки, стана ясно още след направената справка. В същото време той е по домове и институции от раждането си и вероятно поведението му не е проява на психиатрично заболяване и нищо чудно експертизата да покаже, че е вменяем, коментират експерти.

Така на практика той е непълнолетен, вероятно и вменяем, с разследване за лека телесна повреда, което не води до големи последици, младежът или ще остане в Центъра в Смолян или ще се премести в друго заведение. Но проблема си остава и това е огромна празнота в законовата уредба на тази род проблемни деца и младежи, защото в подобни Центрове цялостната социална услуга не е адекватна на проблемите на децата и няма дори лекар.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини