Ресми Мурад: Есенните културни празници винаги са били тържество на толерантността

„Отново сме тук, за да съпреживеем вълнението и красотата на традиционните ни Есенни културни празници. В тези празнични дни се заредете с оптимизъм и положителна енергия. С близки и приятели общувайте в името на надеждата за все по-смислен и духовно богат живот“. Това каза в приветствието си кметът на община Ардино Ресми Мурад при откриването на традиционните есенни култури празници в родопския град. Той подчерта, че Есенните културни празници винаги са били тържество на толерантността, на взаимното проникване на културните на живеещите тук общности с различни етно-религиозни особености. „Така ще бъде и днен и и утре. Заедно ще пеем песните си, заедно ще играем хората и народните си танци, заедно ще творим и изграждаме бъдещето си на тази благословена земя – наша обща кърмилница“, заяви Ресми Мурад.

През уикенда в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Сред официалните гости бяха кметът на.

побратимената община в Турция – Нилюфер (Бурса) Мустафа Бозбей, зам.-кметът на побратимената община Къркларери, Турция Мехмед Гизер, представителна група от Сдруженията за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (ардинци) от Бурса, начело с председателя му Айдън Йълмаз, председателят на сдружение „Балканлълар“ (Балканци) от Истанбул Олджай Йозгюн. Тук бяха още народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер Изет Шабан, както и почетният консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз.

„Поздравявам екипа на общинското ръководство за последователните и активни действи за облагородяване на района и създаване на качествена и съвременна среда за живот на местните жители“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев, до кмета на общината Ресми Мурад и до жителите и гостите на Ардино по повод празника на града. Поздравителен адрес бе получен и от председателя на Съюза на българските учители Янка Такева.

И тази година жителите и гостите на Ардино имаха възможност да се насладят на богата и разнообразна програма и възможности за изяви на млади дарования.

В концертните програми се включиха местните музиканти Ергюн Мюмюнов и Ердан Чауш, братята Емрах и Реджеб Якубови от смолянското село Борино. Танцова формация Фолк ритъм „Балканика“ от Ардино и танцова формация „Фолк ритъм“ от Смолян с мини концертна програма представиха вълнуващо изпълнение на родопски танци и китка от хора.

С бурни аплодисменти бяха посрещнати самодейците от женската фолклорна група ‚Родопчанка“ към градското читалище „Родопска искра“, както и детската танцова група при Центъра за подкрепа за личностното развитие (ЦПЛР) – ОДК в Ардино.

За доброто настроение на всички присъстващи и гости на празника се погрижиха още група OLD SCHOOL (Старата школа) от Кърджали с ръководител Исмаил Аппаз и оркестър „Родопи“.

В спортната програма бяха включени турнири по шахмат в памет на Хикмет Таибов – Кънчо и футболен турнир на малки врати.

Гюнер Шукри.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини