Подиграваха и се за буболечките… а сега е автор в научно списание

Трудно е да си различен – особено когато си на 8, влюбен си в буболечките и обичаш да ги носиш в училище като свои приятели.

Любовта на София Спенсър към насекомите срещала само неразбиране от страна на връстниците и, докато няколко професионални ентомолози не изразили подкрепапа си към нея. Сега тя е горд автор на статия в научно списание.

Всичко започнало миналата година, когато майката на София Никол се свързала с Асоциацията на ентомолозите в Канада с търсене на съвет как би могла да насърчи интересите на дъщеря си в областта, въпреки подигравките на другите деца.

„Често и се подиграват в училище, защото гордо носи големия си приятел върху рамото си“, казва Никол.

„Питах се дали не мога да накарам някой професионален ентомолог да и се обади по телефона, да насърчи любовта и към насекомите и да и обясни как да превърне страстта си в професия“

Членове на асоциацията приели молбата присърце, като публикували имейла на Никол в Туитър и поканили различни ентомолози да се свържат със София.

Малко след това завалели съобщения и писма в израз на подкрепа. На София били препоръчани редица изследователски инструменти и книги.

Историята попаднала в медиите и в крайна сметка достигнала аудитория от над 1 милион души.

Успехът на поста в Туитър бил анализиран и публикуван в Annals of the Entomological Society of America.

Водещият автор бил докторът по ентомология Морган Джаксън. Той поканил София като съавтор. В материала тя разказала за последиците от новопридобитата си слава.

Най-интересната част от доклада е тази, в която София описва резултатите със свои собствени думи:

„Любимите ми буболечки са охлювите, голите охлюви и гъсениците, но най-любими са ми скакалците. Миналата есен най-добрият ми приятел бе скакалец, казваше се Хопърс. Когато мама изпрати съобщението и ми показа всички отговори, бях много щастлива. Страхотно е, че толкова много хора ме подкрепиха. Запознах се с други момичета и възрастни, които също изследваха насекоми. Определено искам да изследвам насекоми когато порасна, особено скакалци. ”

Подкрепата, най-вече от други жени ентомолози по света, променила живота на София. Сега тя се чувства по-уверена да преследва целта си.

Нещо повече, момичето успяло да промени отношението на връстниците си в училище.

„Един човек ми изпрати микроскоп, когато го взема на училище, децата от класа ми идват при мен, всеки пъ, когато открият насекомо. Разказах на най-добрата ми приятелка и нейната сестра за буболечките, те смятат, че са страхотни. Мисля че и други момичета ще решат да изследват насекомите, ако прочетат историята ми“, казва София.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини