Политиците ни се отчетоха пред кирковчани,събраха се на Фестивала на чушката

Изображение 1 от 5

    Празникът на чушката събра в Кирково днес (събота) хора от цялата област и стотици гости от различни краища на страната.

    Сред официалните гости, поканени от кмета Шинаси Сюлейман, бяха и видни кърджалийци.Сред тях заместник председателят  на Парламента Цвета Караянчева, кметът на община Кърджали и заместник председател на ДПС инж. Хасан Азис, народната представителка, също от ДПС, Адлен Шефкет. Те се разходиха сред събралото се множество, за да се порадват на народната любов.

    Караянчева не издържа на чудесните изпълнения на народната певица Ангелина Милева и се хвана на хорото.

    Сред празнуващите кирковчани бе забелязан и областният председател на БСП Милко Багдасаров, който се сблъска с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

    Търсим алтернативи форми за популяризиране производството на чушки. По стара традиция последната събота преди 15 септември ние честваме традиционния есенен празник. Любовта към родния край ни кара да пазим и уважаваме традициите, с които се гордеем. За да отговорим на новите предизвикателства на времето, в което живеем днес и да откликнем на потребностите и желанието на хората в нашата община ние миналата година поставихме началото на нещо ново – провеждането на фестивал на чушката. Днес нашият празник ще съчетае традиционното веселие с богата музикална програма и провеждането на конкурси и кулинарни състезания и изложби, свързано с производството на чушки, което днес е основен поминък за хората, занимаващи се със земеделие, изтъкна при откриването на Втория фестивал на чушката в Кирково кметът Шинаси Сюлейман. Идеята за провеждане на фестивал на чушката възникна в резултат на търсене на различни алтернативни форми за популяризиране на нашето производство и засилване на инвеститорския интерес към нашата и съседни общини, отглеждащи капия. Насърчаване на производителите, развиване и обогатяване на културния живот, съхраняване на самобитността, традициите и обичаите, е другата ни основна цел на фестивала, добави още кметът.

    Заместник-председателят на Народното събрание народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева пожела на хората от Кирковска общината да са здрави, много, много щастливи,да посрещат винаги с усмивка гостите, да бъдат тук в родния си дом, за да може по-често да посрещат децата си, а те да останат тук, за да могат да облагородят този красив край.

    Нося ви топли чувства от побратимената община Газиемир. И преди съм бил тук в България, но за първи път се включваме като екип в този фестивал. Имаме подобен детски танцов фестивал и виждаме голяма подкрепа от ваша страна. Приемете моите най-топли чувства, подчерта в приветствието си кметът на побратимената на Кирково община Газиемир в Измир Шенол Ибрахим Халил.

    Депутатът от ДПС Илхан Кълков поздрави жителите и гостите на Кирково по случай празника от братята и сестрите  от най-западната част на Родопа планина и подножието на Пирин от област Благоевград.

    В обръщението си кметът на община Кърджали Хасан Азис предаде специални поздрави на кирковчани от народният представител от Кърджали и председател на ДПС Мустафа Карадайъ и от дългогодишния народен представител от Кърджали и почетен председател на ДПС Ахмед Доган.

    Празникът продължи с богата и интересна програма. Актьорът Краси Радков от „Шоуто на Слави” разсмя гостите и хората на площада. От щанда на читалището в Завоя му подариха два буркана лютеница. С аплодисменти бе посрещната детската танцова група от община Газиемир. Изявиха се и местни танцови състави. Програмата продължава с концерт на Тони Стораро и дискотека под звездите с участието на Устата и шоу Андромега. Финалът ще бъде с празнична заря.

    Текст:Валери Ковачев

    Снимки:Валентина Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини