PSA Group публикува доклад за разхода на гориво в реални условия

Протокол за изследване на разхода на гориво в реални условия, разработен от PSA Group, T&E, FNE и Bureau Veritas, осигурява точна информация за водачите.

След 18 месеца тестване на 60 автомобила с над 430 теста на пътя, покриващи повече от 40 000 км, PSA Group, FNE, T&E и Bureau Veritas публикуват подробен доклад с резултатите от техните изследвания за разхода на гориво в реални условия.

Протоколът на изследването е с висока степен на възпроизводимост с допустима грешка от само ± 3%. Приблизително хилядата резултата съответстват не само на вътрешните данни на PSA Group, събрани от техните клиенти, но и на информацията, качена от самите водачи в публични уеб-базирани регистри като немския www.spritmonitor.de. Резултатите от Spritmonitor са в рамките на ± 0,2 литра на 100 изминати километра.

Разработването на протокола за изследване на разхода на гориво в реални условия започва в края на 2015 г. и отнема значителни усилия в процеса на тестване с цел да се покрият 80% от обемите, продавани от марките Peugeot, Citroën и DS, както за пътнически, така и за лекотоварни автомобили.

Тестовете, извършени с пътнически автомобили, разкриват среден разход на гориво от

5,8 л/100 км и потвърждават средна разлика от 1,74 л/100 км спрямо официално одобрените данни. Резултатите, които показват тестовете PEMS*, предоставят стабилна, представителна и повтаряема основа за измерване на разхода на гориво и CO2 емисиите в реални условия. Резултатите са точни в рамките на 0,3 л/100 км.

Измерванията, осъществени според протокола, предоставят следната важна информация:

  • Тестовете показват, че бордовият компютър дава надеждна информация на водача.

  • Дизеловият автомобил консумира 1,5 л/100 км по-малко от бензиновия.

  • В градски условия разликата между сертифицираните и реалните данни е еднаква за дизел (2,4 л/100 км) и бензин (2,5 л/100 км), когато се изразява в литри/100 км, но е по-голяма за дизел (53%) в сравнение с бензин (42%), когато се изразява в проценти.

  • Икономичността на дизеловия автомобил се влияе в по-малка степен от стила на шофиране в сравнение с бензиновия автомобил.

  • Разходът на гориво е по-нисък при автомобили с механична скоростна кутия отколкото с автоматична (- 0,4 л/100 км).

За PSA Group целта на този протокол е да предостави пълна и прозрачна информация на клиентите относно разхода на гориво в реални условия на моделите Peugeot.

Измерванията, получени от 60-те модела, правят възможна оценката на разхода на гориво в реални условия на шофиране на повече от 1 000 версии на автомобилите на PSA Group. За всеки модел оценката е направена с използване на същия двигател и скоростна кутия плюс три варианта: тип каросерия, ниво на оборудване и размер на гумите.

Peugeot предлага на своите клиенти възможността да проверяват своя среден разход при реални условия на шофиране, като се регистрират на съответните уебсайтове. Уеб-базирано приложение им позволява да видят тези данни за своя модел като въведат неговите характеристики (тип каросерия, ниво на оборудване, двигател, скоростна кутия и тип на гумите).

Клиентите могат да оценят също и своя собствен разход на гориво въз основа на действителното ползване на автомобила (брой пътници, товар, стил на шофиране и др.) Приложението сега е налично на уебсайтовете на марката в 12 европейски държави.

Жил льо Борн, изпълнителен вицепрезидент и директор на отдела за качество и инженерни решения в PSA Group, обясни: „Протоколът, разработен съвместно с T&E и FNE, е надежден отговор на въпросите, които нашите клиенти биха могли да имат относно разхода им на гориво. Те могат да получат достъп до задълбочени и прозрачни данни за разхода на гориво, одитирани от Bureau Veritas. Ще добавим първите данни за емисиите NOx до края на 2017 г.“

Грег Арчър от Transport & Environment (T&E), каза:

„Тези тестове от шофиране в реални условия показват, че е напълно възможно да се постигнат данни за CO2 емисиите и разхода на гориво, почти идентични с онези, получени от водачите на пътя. Но тестовете от шофиране в реални условия са само част от решението на скандала с измамите за емисиите. Предстоящите решения на Европейския съюз за това как и кой ще одобрява автомобилите за продажба ще са от ключово значение, за да гарантират, че системата на тестване и одобрение на автомобили е независима и стриктно прилагана.“

Филип Лантение, изпълнителен вицепрезидент, Корпоративно и бизнес развитие в Bureau Veritas, добави:

„Протоколът се доказа като изключително надежден за тестовете за разход на гориво в реални условия. Уверени сме, че този обширен експеримент може успешно да бъде повторен за ефективно измерване на емисиите NOx. Тази нова стъпка ще допринесе за увеличаване на надеждността на автомобилните тестове и измервания.“

* PEMS : Portable Emissions Measurement System (Портативна система за измерване на емисиите)

Техническа информация за протокола

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини