“Младежко презареждане“ с инкубатор на идеи в Кърджали

Инкубатор за идеи ще дава трибуна за изява на младите хора в Кърджали. Инициативата е на областния управител Никола Чанев и бе огласена на проведения днес форум на Сдружение „Омега“, с който стартира проектът „Младежко презареждане“ по Програма „Еразъм +“. Целта е да бъде чут гласът на младите хора при формиране на политики, които касаят тяхното образование, заетост и участие в обществения живот.

Младите хора в малките населени места имат ограничен достъп до информация и поле за изява, а това намалява шансовете им за развитие. Изоставането стига до 3 години, сочи статистиката. Гимназисти от цялата област, директори на училища и образователни институции, педагози, психолози и представители на неправителствения сектор се включиха в работната среща. Областният управител Никола Чанев приветства организаторите, изтъквайки, че можем да задържим младите хора по родните си места, само ако им посочим алтернатива, насърчим активността им и подкрепим таланта им, независимо от тяхното местоживеене.

„Младежко презареждане“ ще се реализира в рамките на 3 месеца, а дейностите по него ще обхванат подрастващи от 9-ти до 12-ти клас от цялата област. Ще има обучения по предприемачество, доброволчество и взаимодействие с публичните институции, организиране на събития и дискусии по Закона за младежта, образователни практики, работа в екип, платформи за споделяне на опит, младежко овластяване и др. Ключовата цел е активизиране на диалога между младите хора и институциите, отговорни за младежките политики и създаване на работещи механизми за сътрудничество между тях на областно и общинско ниво.

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини