Съдът в Отава потвърди забраната за наргилета

Съдът в Отава, Канада, постанови, че властите могат да продължат да прилагат новата забрана за наргилета, докато тече срокът за оспорване на забраната от страна на местните заведения.

Забраната на Отава за наргилета влезе в сила на 1 декември 2016 г., но изпълнението започна в началото на април 2017. В резултат от мерките редица ресторанти, барове и салони за пушене на наргилета оспорват забраната в съда. Техните собственици твърдят, че това е важна културна практика в много арабски и близкоизточни общности и че забраната за това е нарушение на тяхната култура.

Сегашното постановление на съда в Отава е по делото на ливанския Lebanese Palace. Неговият собственик Брайън Махмуд поиска от съда заповед за изключение, като се позова на големите финансови загуби заради забраната на наргилета в заведенията.

Съдът реши във вторник, че интересът на града към общественото здраве надхвърля финансовите проблеми на Lebanese Palace.

Lebanese Palace продължава да оспорва конституционността на забраната, като твърди, че нарушава Хартата за правата и свободите, защото тютюнопушенето с наргиле е тясно свързано с близкоизточната и арабската култура. Той заведе съдебен иск през март, в който се твърди, че правилникът е противоконституционен. Изслушването е насрочено за февруари.

По-рано, през юни 2017,  Апелативният съд в Онтарио потвърди решението, с което се отхвърлят претенциите на собствениците на заведения, където се пуши с наргилета. Те твърдяха, че градската управа на Торонто е превишила правомощията си. След произнасянето на тази последна инстанция, градските власти продължиха с действията срещу салоните, предлагащи наргиле. Техните собственици ги очакват глоби, призовки или изслушвания пред лицензионен съд.

Градският съвет на Торонто прие забраната през декември 2015 г. по настояване на тогавашния завеждащ здравеопазването. Той каза, че наргилетата, с които се пуши тютюн или други вещества, включително меласа, са опасни за здравето на пушещите и на тези, които вдишват вторичния дим.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини