Ликвидираха нападателя в Барселона, с пояс експлозиви

В испанския град Субиратс, близо до Барселона, е убит мъж с пояс с експлозиви. Полицията потвърди, че застреляният е Юнес Абуякуб, извършителят на терористичния акт в Барселона.

Екипът за обезвреждане на експлозиви е използвал робот, с който проверили дали действително носи пояс с експлозиви.

Абуякуб бе обявен за издирване като главен заподозрян за атаката с бус в пешеходната зона на булевард Рамбла. Той бил разпознат от местен жител в Субиратс, който даже го извикал и го питал какво прави там. При това издирваният опитал да се скрие. За подозрителния мъж съобщили в полицията, при последвалата акция той бил застрелян. 

Стана ясно, че след като прегазил хора на Рамбла, Абуякуб се е измъкнал пеша, нападнал човек в паркирана кола, заклал го е и е продължил с колата. Преминал през полицейски пост и е успял да напусне отцепения район. Впоследствие колата с трупа на собственика ѝ била намерена от силите на реда.

 Същата вечер, на 17 август, в град Камбрилс, южно от Барселона, група терористи направиха опит да  атакуват хора с бус, но бяха застреляни, след като превозното средство катастрофира. 

Жертвите от серията терористични атаки са 15, ранените - над 100 души. Отговорност пое Ислямска атака.

Един от терористите от Рипол - Саид Аала, ликвидиран при терористичната атака в Камбрилс, е оставил прощално писмо, съобщи барселонското издание "Ел Мундо" (El Mundo). В него той моли за прошка родителите си. От иззетите при обиска в дома им няколко мобилни телефона, компютри и написаното на ръка писмо,става ясно, че Саид е знаел какво е предстояло да се случи в четвъртък вечерта.

Саид Аала бе ликвидиран от каталунската полиция по време на операцията в курортното градче Камбрилс, в нощта срещу петък. Той и останалите терористи били забелязвани с имама на Рипол през последните месеци преди да извършат убийствените атаки.

Имамът на Рипол се сближил с младежите, които били проблемни. Редовни посетители на джамията споделили пред "Ел Мундо", че той ги заговарял един по един извън молитвения дом. Преди те употребявали кокаин, биели се, пушели и пиели… но от около шест месеца престанали да бъдат проблематични, твърди човек от град Рипол, цитиран от "Ел Мундо". Често виждали имама с Юнес Абуякуб.           

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини