Китайци искат да строят магистрала Черно море

Съботните вестници съобщават за разговорите на премиера Борисов с китайски инвеститори от Китай.

Заглавието във  в. "24 часа" е "Китайcки компании пpоявяват интеpеc към cтpоителcтвото на магиcтpала "Чеpно моpе". Това обяви пpемиеpът Бойко Боpиcов cлед cpеща c тяx в заcедателната зала на община Бypгаc. Поcещението на пpемиеpа в гpада бе изненадващо и не бе обявено пpедваpително..."

"По АМ "Черно море" работим активно и съответно има голям интерес след много преговори по АЕЦ "Белене". Искахме да видят трасето и кметът да представи своите инвестиционни проекти", коментира Борисов. И допълни, че намеренията са да има и директни целогодишни полети Бургас-Китай и обратно. "Имат и интерес и към пристанища, но те са в по-сурова фаза. Има доста обучаващи се в Бургас, които изучават китайски език", каза още Борисов.

Премиерът коментира още, че се очаква през този месец да започне работата по обхода на Ахелой. "До юли следващата година двата обхода Поморие-Ахелой и най-важните отсечки ще са готови и след това ще работим по четирилентовия път, така че сме напред в тази посока", каза Борисов..." - в. "Стандарт".

Споровете около забраната за земеделие и строителство в защитените крайморски зони също са сред тематичните акценти в пресата.

"Работната група по енергетика, която се беше събрала днес, не е стигнала до съгласие как да се постъпи с ветрогенераторните паркове в защитена зона "Комплекс Калиакра", според еколога Петко Ковачев представляващ Коалиция "За да остане ПРИРОДА в България". До създаване на работните групи се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра" и среща с всички заинтересовани страни. На срещата в Министерски съвет присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещата беше предшествана от протести. Заповедта беше издадена след решения на Европейския съд задължаващи България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и разруши голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно на територията на защитената зона от "Натура 2000". Останалите работни групи са за рибарството, земеделието и строителството, пише  в. "Дневник".

Качеството на храните и обслужването в заведенията също са сред актуалните теми.

"Общо 14 търговски обекта по морските курорти са затворени след проверки за качеството на храните през юни и юли, съобщи Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на месеца от агенцията съобщиха, че само в последната седмица на юли след проверки по Черноморието са затворени 8 обекта на територията на Варна. Инспекторите са извършили общо 3 хил. проверки, след които са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания. Общо 933 кг храни са възбранени и предстои да бъдат унищожени. Най-честите причини за възбраните са липса на маркировка и етикети, неправилно съхранение или изтекъл срок на годност. Общо 13 обекта са затворени във Варна. Най-честите нарушения са несъответствия на сградния фонд и оборудването, липса на регистрация, съвместно съхранение на различни групи храни, изискващи различен температурен режим, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните, неправилно етикетиране. 14-ият затворен обект е на територията на Областната дирекция по храните в Бургас, тъй като е установено неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия между предлаганите стоки и удостоверението за регистрация, отбелязва темата в. "Дневник".

"Oткpиxа паpтида от 500 кг яйчен пpаx c наличие на фипpонил в Бългаpия В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Пратката е близо 500 килограма. Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия. При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини