Гъбите са суперхрана и имат положителен ефект върху здравето (видео)

Малцина знаят, че хората са по-тясно свързани с гъбите, отколкото с всяко друго растение или животно. Някои от основните молекули, съдържащи се в гъбите, присъстват в човешката диета толкова дълго, че телата ни сега зависят от тях.

Гъбите са суперхрана, една от най-здравословните храни на планетата, а около 50% от годните за консумация гъби се считат за функционални храни, което означава, че те имат потенциално положителен ефект върху здравето.

Проучванията установяват, че консумирането на гъби може да даде впечатляващи ползи за имунната система. Клинично проучване, проведено в Университета на Флорида, установява, че яденето на определени видове гъби ежедневно подобрява имунитета. И някои видове гъби могат също да имат противовъзпалителна сила. Яденето на гъби също може да помогне за предотвратяване на респираторни инфекции, според проучване от 2012 г., публикувано в Nutrition. Гъбите могат да променят чревната микрофлора към добро, което също може да помогне за лечение на затлъстяването, според изследване от 2015 г., публикувано в списание Nature.

Гъбите имат висока хранителна стойност с малко калории и мазнини. Също така съдържат два вида диетични фибри, бета-глюкани и хитин, които увеличават насищането и намаляват апетита. В едно проучване изследователите дават на участнициците по-малко месо и повече гъби вместо него. След една година хората били по-здрави, загубили много тегло, имали по-малко диабет, а кръвното им налягане и холестеролът спаднали. Гъбите също така осигуряват много важни хранителни вещества, включително витамини В, селен, калий, мед и (особено когато са изложени на слънце) витамин D. Съдържат и антиоксиданти.

Гъбите съдържат клас протеини, наречени лектини, които могат да се свързват с анормалните клетки и ракови клетки и да ги маркират за унищожаване от нашата имунна система, според изследване от 2016 г., публикувано в Molecules:

Многобройни проучвания показват, че гъбите помагат за борба с рака на гърдата, хепатоцелуларния карцином, рака на маточната шийка, рак на панкреаса, рак на стомаха и остра левкемия. Антитуморни съединения са идентифицирани в различни видове гъби.

Според проучване на 2000 жени, проведено от изследователи от Университета на Западна Австралия в Пърт, жените, които консумират поне една трета от унция пресни гъби всеки ден, е 64% по-малко вероятно да развият рак на гърдата.

Гъбите са добри за нашата планета, казва световно известният миколог Павел Стамтес. В неговата изключително популярна TED лекция той обяснява как  гъбите могат да решат някои от най-наболелите проблеми на планетата:
- Почистване на петролните разливи по целия свят
- Поглъщайки замърсяването на фермите
- За избягване на шарка и грипните вируси
- За борба с насекомите
- Създаване на богата среда за ферми и нови гори
- Като устойчив източник на гориво за бъдещето

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини