Най-големият наблюдаван астероид приближава Земята

Най-големият астероид откак има системни наблюдения за потенциално опасни обекти в околоземния космос се доближава до Земята. Това  съобщи НАСА, която следи за подобни близки срещи от  края на 1980-те години.

Обектът (3122) Флорънс ще бъде на минимално разстояние седем мил. км от нашата планета на 1 септември. Диаметърът му е 5 км. Астероидът е открит през 1981 год.

Многo астероиди са се доближавали до Земята по-близо, отколкото Флорънс ще бъде на 1 септември, но те са били по-малки, обяснява сказал Пол Ходас от Центъра за изследване на околоземни обекти. Флоранс е най-големият астероид, който ще доближи Земята от началото на програмата на НАСА за откриване и проследяване на околозамни обекти.

Астероидът Флорънс не е опасен за Земята. Той ще мине покрай нас на 18 пъти по-голямо разстояние, отколкото това от Земята до Луната. Вече сме се разминавали с него през 1890 год. 

През 2017 год. любителите и астрономите ще могат да го наблюдават с телескоп в края на август и началото на септември в съзвездията Южна риба, Козирог, Водолей и Делфин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини