НИМ показва нови, рядко показвани и непоказвани досега експонати

Изображение 1 от 4

    Във връзка с предстоящата изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ някои от основните експонати на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат представени в музея в Берген, Норвегия от 01.09.2017г.

    Посетителите на НИМ ще могат да видят нови, рядко показвани и непоказвани досега експонати. Зала 2 е обновена и в нея са представени нови, емблематични паметници на торевтиката, на пластиката и изкуствата и др.

    Подновената експозиция традиционно акцентира върху сребърни съкровища, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в България, някои от които се показват за пръв път.

    Новост в експозицията е „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.). То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

    Редки и изключително интересни паметници са показаните за първи път изящни предмети от стъкло – фигура на птичка (V-III век пр. Хр.), стъклен амфориск, прешлени, мъниста (III-II век пр. Хр.). Това е единствената изцяло запазена фигурка на птичка у нас, достигнала до наши дни.

    Разказът за тракийското въоръжение е допълнен от непоказвани кнемида (наколенник) от IV век пр. Хр. от Хаджидимово, Гоцеделчевско и върхове на копия, ножове и др.

    За първи път пред широката публика са представени и теракотите от Мулетарово (III-II век пр. Хр.). Фигури на богиня (Персефона), на Дионис и Ариадна, стилизирани фигури на бикове, чаша „мегарски тип“ представят част от културно-историческото наследство от една географска област (Югозападна България), която тепърва ще бъде детайлно проучвана.

    Разнообразието от накити (торкви, гривни), бронзова (посребрен диск от огледало с триизмерно изображение на богинята Нике, управляваща двуколка, теглена от два коня) и керамична пластика (Антефикс - глава на Херакъл – покрита с лъвска кожа и Антефикс – глава на Атина Палада с коринтски шлем), чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.) ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини