Промени в закона: Готвят забранителен списък за износ на лекарства, въвеждат „състрадателната употреба“

По отношение на паралелния износ на лекарствени продукти предвиждаме създаването на Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ), който съвет ще изготвя списък с лекарства, чийто износ може да бъде ограничаван, при условие, че има анализирани данни за недостиг в аптечната мрежа или по някаква причина същите не достигат до пациента, посочи заместник-министър Нейчева при представянето на законопроекта за лекарствата пред медии.

Ресорният заместник-министър беше категорична, че свободната търговия в Европейския съюз по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8 % от износа на лекарства, и това се стимулира от страните-членки. В България същата обаче надвишава 50 % за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки.

Сред основните промени, които МЗ предлага в Закона е и въвеждането на „състрадателната употреба“. Това е и моя лична кауза, става въпрос за медикаменти, за които клиничните проучвания са затворени, не се плащат от обществените фондове и са изключително скъпи.  По този начин ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива, изчерпани са възможностите за терапия в България, а с лекарствата – предмет на състрадателната процедура ще получат възможност да се лекуват, при това – абсолютно безплатно.

Друга важна промяна касае извършването на дарение на медикаменти –  съгласувателният режим с ИАЛ, от страна на заявителите, се заменя с уведомителен, като това значително ще съкрати сроковете, в които медикаменти-дарение ще достигат до лечебните заведения.

Успяхме в рамките на стоте дни на този политически кабинет да изготвим законопроект, който е обвързан и с една от темите и на Българското  председателство  на Съвета на ЕС – за достъпа до лекарства, посочи маг.-фарм. Нейчева и уточни:  в този си вид документът е нотифициран от Европейската комисия, като е съобразен и с Решението на Конституционния съд на Р България. В този смисъл сме спокойни, че е неатакуем. Очакваме политическата подкрепа от всички парламентарно представени партии, защото тя ще бъде в интерес на хората.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини