Хасковлия до ДАНС: Съдът в Хасково не приема пари в брой

Хасковлията Т. Б. е сезирал председателя на Държавната агенция по национална сигурност, че административният съд в Хасково не приема пари в брой и той не може да плати на ръка дължимата държавна такса.

Сигналът е препратен по компетентност на хасковския съд и с него се заема шефката на ХАС Хайгухи Бодикян. Тя излиза с решение, че сигналът е основателен и указва на съдебния служител, изпълняващ длъжността “касиер”, да приема пари в брой за заплащане на държавни такси и да издава касови ордери.

От април 2013 година няма практика в Административния съд в Хасково да се плащат на ръка държавните такси, пише в съдебното решение. Това е наложено след указание от министерството на финансите и последващо решение на Висшия съдебен съвет за прилагане на закона за ограничаването на плащанията в брой. Оттогава плащането на държавните такси за дела в ХАС се извършват в банка или пощата, които обаче си начисляват такса за превода, или чрез ПОС терминал в сградата на Темида.

Според съда обаче указанията за прилагане на закона за ограничаване на плащанията в брой не изключват възможността да се извършват и такива.

При плащане на ръка обаче следва още същия ден сумите за таксите да се преведат по сметката на съда в обслужващата банка. При това трябва точно да се изпишат имената на вносителя, основанието за плащане на всяка такса поотделно. Това би могло да доведе до технически грешки, а оттам и до забавянето на съответното производство. Плащанията в брой като цяло биха затруднили администрацията, пише в решението.

Въпреки това обаче съдът уважава сигнала на хасковлията и разпорежда да се приемат пари в брой за заплащане на държавните такси.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ад
    Адвокат
    17 -27
    13:07, 8 авг 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Аб
      абв
      44 -5
      14:17, 8 авг 2017
      Що аман бе?
      Прав си е човекът.
      Някога се пребори за таксовите марки.
      Ако и вие бяхте така упорити като него, ама...
  • 2
    За
    засегнат
    4 0
    08:31, 9 авг 2017
    Браво !
    Такса 10лв. + 3 банкова такса .... аййййй пииипппп.
    имате ли ПОС терминал :
    - имаме , ама не работи ...
    в брой мога ли да платя :
    - не, не можете... трябва да нахраните тим-аджиите!

Още новини

Последни новини