Съкровища от подземията на Родопите ще привличат туристи

Шест младежи доброволци от Макудония, Турция, Испания гостуват н а връстниците си в Мадан по проект „Изкуството-мост между различията“. Проектът е защитен от местното сдружение „Деца със специални потребности“ и има за цел да приобщава младите хора с увреждания към нормален социален живот.

Със съдействието на Община Мадан, НЧ“Иван Вазов 1999“ и подкрепата на "Горубсо", децата изработват уникални предмети от кристалите, които изобилстват в планинските недра на региона.

Всички изработени от младежите произведения от кристали ще бъдат показани на специална изложба за Празника на мадан и Деня на миньора в края на август. На експозицията ще бъдат изложени и уникати от колекции на местни и чужди колекционери. Според председателя на Сдружението защитило проекта-Емилия Георгиева кристалите могат да бъдат включени в туристически продукт, да привличат гости и популяризират региона.

Емилия е амбицирана работилницата за предмети от подземни богатства да стане традиция и да постави основите на Фестивал на Родопските кристали. „Мините не са само руда и черен труд, те могат да дадат и материал за различни инициативи, с които да се развива потенциала на града и да бъде ниша за изява“, допълни за СмолянБГвести Емилия.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини