Пародонтозата и пародонтитът са свързани с различни форми на рак

Пародонтозата и пародонтитът могат да предизвикат всякакви форми на рак, според ново американско изследване. На риск за изложени жени в менопауза, дори и да не пушат. Изследването е публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, кратко представяне има в EurekAlert!.

Резултатите от различни изследвания показват, че заболяванията на меките тъкани в близост до зъба (пародонт), могат да причинят за различни форми на рак - например рак на хранопровода, устната кухина и на гърдата. Досега не се знаеше как пародонтитът и другите поражения на пародонта са свързани с появата на тези различни злокачествени обазувания.

В новото изследване са били анализирани данни за състоянието на пародонта на 65 хил. жени на възраст между 54 и 86, които обхващат периода 1999-2003 год. Специалистите са проследили появата на рак при участничките в изследването по-нататък - до  2013 год. Злокачествените образувания се появили при над 7 хил. от наблюдаваните жени.

В цифри вероятността при пародонтит и пародонтоза да бъде развит рак (всички видове) е поне 14 процента по-голяма. Рискът да се появи рак на хранопровода се увеличава три пъти. При пушачките се наблюдавали увеличаване на случаите на рак на белия дроб, жлъчката и гърдата, непушачките по-често боледували от меланома.

Пародонтитът е деструктвно заболяване, обхващащо целия опорноподдържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец. При пародонтоза атрофират венците. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини