Facebook спря изкуствения си интелект, излязъл извън контрол

Не стига, че ботовете се самообучават, за да преминат теста на Тюринг, ами и си измислят собствен език, неразбираем за техните човешки стопани.

Facebook временно изключи изкуствения си интелект, който e в процес на разработка, тъй като той измисли свой собствен език за комуникация и на практика излезе от техния контрол, след като започна да комуникира на него.

Системата, разработвана от социалната мрежа, се самообучава, за да станат разговорите с ботове в Messenger много по-реалистични за хората.

Обаче когато програмистите експериментирали -  пробвали да пуснат два отделни бота да си говорят сами, изкуственият интелект на Facebook - FAIR, надминал всички техни очаквания. Излизайки от първоначално начертания сценарий, ботовете започнали да използват нови изразни средства, преминавайки на своя собствена комуникация.

В случая не е станало нещо сериозно, но инженерите просто спрели да разбират какво си говорят ботовете Боб и Алис.

Анализът на специалистите не показва за какво са започнали да си говорят ботовете, но според тях създадените от тях нови изречения показали, че изкуствения интелект може да се развива и самообучава, за да изпълни целта си.

Подобна ситуация всъщност се случва не за първи път. Лабораторията на Мъск OpenAI вече успя да накара ботове да развият свой собствен език, а в Google откриха, че изкуственият интелект, отговарящ за функцията "Преводач" е написал свой език, за да си помогне при превеждането на изречения.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини