Си: Китай е готов да разгроми всеки потенциален агресор

Китайският президент Си Цзинпин увери днес, че страната му е има готовност да разгроми всеки потенциален агресор.

Държавният глава говори в момент, когато Китай премерва сили с Индия във връзка с граничен конфликт в Хималаите, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 

"Китайският народ се стреми към мир. Никога няма да се насочим към агресия, нито към експанзия, но сме сигурни, че можем да отблъснем всяко нахлуване", заяви Си в тържествена реч по повод 90-ата годишнина от създаването на Китайската народоосвободителна армия.

"Не ще позволим никога никой народ, организация или политическа партия да отцепи каквато и да било част от територията на Китай", предупреди той пред събралите се в Двореца на народа на площад "Тянанмън" в Пекин.

Междувременно войски на Индия и на Китай вече от месец са в напрежение, изправени едни срещу други в спорен граничен район на стратегическо плато в Хималаите, западно от Бутан.

Делхи разположи там свои части, за да попречи на Китай да строи път, който според Индия навлиза в нейна територия. Пекин смята, че този участък от границата му принадлежи и настоява за изтегляне на индийските военни, отбелязва АФП, напомняйки за краткия граничен конфликт между двата азиатски гиганта през 1962 г.

След тази кратка война Пекин все още претендира за 3500 кв. км от територията на индийския граничен щат Аруначал Прадеш. Делхи на свой ред смята, че Китай незаконно окупира над 43 000 кв. км от индийския щат Джаму и Кашмир, припомня ТАСС.

Пекин е в деликатни отношения и с държавите около Южнокитайско море заради претенциите си да разпростре своя суверенитет почти върху цялата му площ, посочва АФП.

Китай претендира и за суверенитет върху Тайван и си запазва правото да използва сила, ако островът официално провъзгласи своята независимост.

През последните месеци комунистическият режим отправи и предупреждения към свои противници в Хонконг да не изразяват никакви стремежи към независимост на бившата британска колония, присъединена отново към Китай през 1997 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини