Магнезият помага при депресия

Днес по света 350 милиона души страдат от депресия, сочат данни. До 2020 г. депресията може да бъде втората водеща причина за загубата на години живот (след сърдечно-съдовите заболявания). 

Основният медицински подход е да се лекува депресията с антидепресанти. Но тази опция е скъпа, може да отнеме седмици, преди да има ефект, а твърде често не подобрява качеството на живот на пациента. Много лекарства за депресия също водят до редица нежелани странични ефекти, като повишаване на теглото, безсъние и намаляване на положителните емоции.

Немедикаментозните подходи за лечение на депресията, включително когнитивната поведенческа терапия и соматичната терапия, също могат да бъдат ефективни, но тези лечения изискват мотивирани участници и квалифицирани специалисти, а резултатите могат да бъдат непредсказуеми.

Новото клинично изследване, публикувано в PLoS One, предлага изненадващо откритие - магнезиевите добавки са безопасно, бързо, евтино и ефективно лечение при лека до умерена депресия при възрастни, с положителни ефекти, наблюдавани в рамките на 2 седмици и по-малък риск от странични ефекти, отколкото медикаментозното лечение.

Защо магнезият е от решаващо значение за здравето
Магнезият е кофактор в повече от 300 реакции в организма. Това е необходимо за репликация и ремонт на ДНК, контролиране на възпалението, детоксикация, синтез на витамин D и др.

Магнезият е свързан с превенцията на диабет, инфаркт, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, рак, безсъние, менструални спазми, съсирването на кръвта и контрола на свободните радикали.

Повечето хора в света днес обаче получават по-малко от препоръчителното количество. Доклад от 2009 г. на Световната здравна организация посочва, че 75% от американците консумират по-малко магнезий, отколкото имат нужда.

Магнезият и депресията
Установено е, че магнезият има връзка с по-ниско възпаление и много изследователи са теоретизирали, че може да има роля в лечението на депресията. Но малко клинични проучвания са изследвали ефекта на магнезиевата добавка върху депресията ... досега.

Целта на проучването, публикувано в PLoS One през юни 2017 г., е да се изследва връзката между приемането на магнезий и депресията при възрастни в САЩ.

В проучването участват 126 участници - на средна възраст 52 години - в клиники за извънболнична помощ, които консумирали 258 mg магнезиев хлорид на ден в продължение на шест седмици. В резултат 89 процента от хората, приемащи магнезиевата добавка, показали клинично значимо подобрение на депресията и симптомите на тревожност.

Участниците в проучването нямат проблеми с приемането на магнезий, не е необходимо внимателно проследяване на токсичността и резултатите са последователни независимо от пола, възрастта, дали хората също приемат антидепресанти или други фактори.

Емили Тарлетън, главният автор на изследването, коментира:

"Резултатите са много окуражаващи, като се има предвид голямата нужда от допълнителни възможности за лечение на депресия и нашето откритие е, че магнезиевата добавка осигурява безопасен, бърз и евтин подход за борба с депресивните симптоми".

Това не е единственото проучване, което намира полза от добавянето на магнезий при депресия и тревожност. Има регистрирани случаи на подобряване на тревожността и съня в рамките на 1 седмица орален прием на магнезиева добавка.

Колко се взема?
Видът на магнезиевите добавки, използвани в проучването, публикувано в PLoS One, е MgCL2 таблетки от Alta Health Products, избрани заради висока бионаличност и поносимост. Участниците са приемали четири таблетки 500 mg магнезиев хлорид дневно или общо 248 mg магнезий на ден.

Адекватната доза магнезий е лесно достъпна без рецепта и струва около $14 на месец.

По принцип оралните магнезиеви добавки се считат за безопасни при възрастни с нормална бъбречна функция, които не приемат лекарства, които взаимодействат с добавката. Добавката има малко странични ефекти, въпреки че понякога може да доведе до хипермагнезиемия и диария.

Институтът по медицина препоръчва горна допустима граница за възрастни 350 mg магнезий (елемент) на ден.

Тъй като хората на възраст над 50 години могат да имат нарушено храносмилане, използването на магнезий трансдермално (като масло, гел или вана) е начин да се внесе магнезий директно в клетките и кръвния поток. Този метод се препоръчва от много лекари и здравни специалисти като начин да се поддържа оптимален прием на магнезий.

Храни, богати на магнезий
Има много изследвания на магнезиевата добавка, защото е най-лесно да се измери приеманото количество . Магнезият обаче е в изобилие в някои храни:

- Зелени зеленчуци - спанак, зеле, листни зеленчуци, зелен фасул
- Ядки и семена, като тиквени семки, кашу, бадеми, слънчогледови семки
- Фасул, соя, черен боб и шарен боб
- Авокадо
- Какао (чист тъмен шоколад)

Днес културите съдържат по-малко жизненоважни хранителни вещества, включително магнезий. Тъй като съвременната диета се е отдалечила от здравословните храни с високо съдържание на магнезий и е била напълнена с повече празни калории, недостигът се увеличава. Поради тази причина някои хора сега могат да имат нужда от добавяне на магнезий.

Диети за депресия, базирани на растителни храни
Магнезият е едно от цялата гама хранителните вещества, които се намират в растителните храни и които могат да бъдат полезни при превенцията или лечението на депресия. В действителност, преминаването към диета, основана на растения, може да има огромни ползи за настроението.

Според видео прегледа (по-долу) на научните изследвания от Майкъл Грегър М.Д., елиминирането на пиле, риба и яйца може да подобри симптомите на нарушения на настроението, депресия, тревожност и стрес в рамките на две седмици. И цялостно контролирано проучване на диетата и настроението установи, че програма за хранене на растения може да подобри депресията, тревожността и производителността на работното място.

В заключение
Консумирането на повече богати на магнезий храни през целия ден, както и добавка с магнезий като алтернатива или допълнение към антидепресантите, може да бъде безопасен, ефективен и достъпен начин за лечение на депресията по естествен път. Разбира се, както във всички неща, използвайте собствената си преценка и се консултирайте с Вашия лекар или специалист диетолог.

Този материал оригинално е публикуван във FoodRevolution.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини