Половината от материята в нашата галактика идва от далечни галактики

Досега преобладаваше теорията, че източникът на материята, на атомите, които ни заобикалят и изграждат всичко около нас, включително и планетата и нашите тела, произхожда от нашата Слънчева система и от нашата галактика. Учени от Северозападния университет в щата Илинойс поставиха под съмнение тази теория. Изследването им показва, че поне половината материя в нашата галактика – Млечния път, идва от други, много по-далечни галактики.

Новото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. За него е използван супер компютър, симулиращ образуването на галактиките. Учените са се опитали да разберат откъде се е появила материята, която е създала звездите в нашата галактика, планетите около тях.

Докато раждането на звездите е давало източника на растеж в ранната галактика, на по-късен етап между галактическите трансфери, главно чрез галактическия вятър, са били в основата на по-късното увеличаване на масата на галактиката.

„Това, което моделът ни показва е, че около половината от атомите около нас, включително в слънчевата система, на Земята и във всеки един от нас, идват не от нашата галактика, а от други галактики отдалечени до 1 милион светлинни години от нас“, казва Клод-Андре Фуше, един от авторите на изследването.

Галактическите ветрове са бързо движещи се заредени частици, подхранвани от активни галактически ядра, т.е. от черни дупки със супер маса. Те пътуват между галактиките със скорост от няколко стотици километри в секунда, което е позволило за милиарди години галактическите ветрове да довеят газове от далечни галактики по-близо до нас.

За хората винаги е бил интересен въпросът „откъде идваме“, „как е образувана нашата галактика“? Това изследване ни дава възможен отговор в основата на който е важната роля изиграна от галактическите ветрове.

Екипът от Северозападния университет очаква да подкрепи теорията си и чрез използването на космическият телескоп Хъбъл, което е предстоящо.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини