Ученици от Електрониката се докоснаха до най-новото ниво на професионална техника на стаж в Австрия

Изображение 1 от 5

    ПГЕЕ "Капитан Петковойвода" посрещна поредната група стажанти, които проведохамеждународен стаж в гр. Волфсберг, Австрия. Практиката се реализира от 04 до 26 юли от 20 участници от 11 клас и е финансирана по проект№ 2016-1-BG01-KA102-022977,„Европейско сътрудничество за качествено професионално развитие“, КД1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“ на програма„Еразъм+”.

    Приемащ партньор беFachberufsschuleWolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование. Училището е дългогодишен партньор на ПГЕЕ "КапитанПетковойвода" и подпомага развитието и утвърждаването на специалностите„Електрообзавеждане на транспортната техника” и „Автомобилна мехатроника”. Обучението в Fachberufsschule Wolfsbergсе базира на принципа на дуалната система, при която се осъществява много тясна връзка между професионалното училище и бизнеса. А това е предпоставка за високо качество на обучение. Партньорските предприятия на австрийското училище бяхавключени в програмата на практикатана нашите ученици.

    Участниците, включени в групата, работиха на реални работни места със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни им представиха и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки. В програмата беше включено обучение по програмиране, техническо чертане със продуктите на АУТОДЕСК и 3D принтиране.

    Практиката в Австрия осигури възможности за личностен и професионален напредъкнаучастниците. Учениците се обучаваха в модернифирми и се запознаха с европейскитестандартина качество. В свободното си време те имаха възможност да опознаят културата, бита, традициитена страната домакин.

    Отлична e оценката на приемащата организация  Fachberufsschule Wolfsberg за поведението и работата на нашите ученици. На всеки ползвател бяха издадени сертификат за успешно преминато практическо обучение и сертификат Europass мобилност, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.

    Българските ученици бяха поканени да среща с кмета на гр. Волфсберг. Те споделиха с него впечатленията си от града и страната и наученото от тях по време на престоя им в Австрия. На обсъждането присъствеше и г-н Херберт Айле – ръководител на Европейската партньорска мережа ecoMEDIAeuropa, част от която е и ПГЕЕ. В края на срещата г-н Айле поздрави всички участници и отличи работата на г-жа Юлия Ковачева в рамките на Европейската мрежа. Нашата учителка получи сертификат за ecoMEDIA пионер на Европа.

    Групата се завърна с поредното дарение за училището – макети и пособия за провеждането на часовете по теория и практика.

    По време на престоя на групата бяха договорени и условията за реализациятановия проект на двете училища, който предвижда провеждането на нова производствена практика. Той е финнсиран отново по програма „Еразъм +“. Участниците в нея ще бъдат 15, а дейностите в програмата са отново в областта на автомобилната мехатроника.

    Проектите имат за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение и развитие на учениците и учителите на ПГЕЕ.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини