Фирмите в България и Гърция са начело по просрочени плащания

Българските фирми са сред най-недисциплинираните в Европа, когато става дума за срокове и сметки. По 27% от фактурите плащанията закъсняват, като в една пета от случаите задълженията така и не се погасяват. Това показва проучване сред 3200 компании в 16 европейски държави, направено от компанията за финансови услуги ЕOS Груп.

По-зле от българския бизнес се представя само гръцкият, където процентът на неразплатените в срок договори е 28%. Средното закъснение там е 28 дни, а у нас - 23 дни. Просрочените междуфирмени задължения са висок процент и в Румъния, Русия и Хърватия. Без изненада най-коректни са в Германия и Австрия, където закъснелите плащания са 18-19%, а срокът на забавяне е средно 12-13 дни. 

Неполучените в уговорения срок вземания сериозно влошават финансовото здраве на почти половината български компании, като всяко четвърто предприятие се притеснява, че ще фалира, ако не си получи парите. Сравнението с другите държави показва, че бизнесът там не е толкова притиснат от просрочията. В Източна Европа делът на тревожещите се за оцеляването си фирми е само 17 на сто.

Просрочията от клиенти принуждават фирмите да замразяват инвестиционните си планове, да съкращават персонал или да вдигат цените на произвежданите от тях стоки и услуги, посочи Добрин Миревски, мениджър проекти в ЕOS България. 

Според изследването гражданите са по-дисциплинирани от бизнеса, но все пак делът на българите, които плащат фактурите си със закъснение или изобщо не плащат - 24%, е доста по-висок от този на германците (16%), австрийците (16%), швейцарците (17%), испанците (17%), французите (18%). Средното закъснение на плащане след падежа за гражданите е 15 дни. Прави впечатление, че в сравнение с миналата година те са влошили дисциплината на плащане в срок. Предишно проучване на колекторските фирми показва, че хората на първо място гледат да направят месечната си вноска за ипотеката. След това се покриват сметките за ток, потребителски кредити или лизинг и едва след това са плащанията за вода, парно и други разходи по дома.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини