Наесен с песен: Гимназии обучават за охранители, авиотехници...

В редица нови специалности, които досега не са се изучавали в гимназиите, ще се обучават учениците от тази есен. Това показва справка в утвърдения до момента план-прием за 2017/2018 учебна година, изготвена от Министерството на образоването и науката.

В три училища за първи път се разкрива професия "Авиационен техник", специалност "Ремонт на летателни апарати". Това са Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София и Професионалните гимназии по транспорт "Макгахан" – София и "В. Левски" – Горна Оряховица, пише "Труд".

Още две любопитни специалности – "Банкова охрана и инкасова дейност" и "Физическа охрана на обекти" от професия "Охранител" е утвърден за прием в 128 СУ "Алберт Айнщайн" – София.

В 93 СУ "Александър Теодоров – Балан" има утвърден прием в две паралелки с профил "Обществени науки с интензивно изучаване на английски език". Учениците ще имат възможност за изучаване на допълнителни предмети в часовете за избираема подготовка от областите "Криминология и криминалистика" и "Репортерство и медии".

В Професионалната гимназия в Мизия път се въвежда обучението по професия "Социален асистент" със специалност "Подпомагане на възрастни".

Най-масовата нова специалност е "Приложен програмист", за която има утвърден прием в училища на 23 области от страната. В София-град е утвърдена за три професионални училища – СПГЕ "Джон Атанасов", ПГАВТ "А. Попов", ПГ по телекомуникации.

"Спедиция, транспортна и складова логистика" ще има в две училища в София (ПГ по транспорт, ПГТ "Макгахан" в София).

"Сценичен костюм" е специалност в ПГО "Княгиня Мария Луиза" в София.

За област София-град е утвърден държавен план-прием в 239 профилирани паралелки за 6284 ученици и в 131 професионални паралелки за 3436 ученици, показват още данните на МОН.

За учебната 2017-2018 г. най-много паралелки са утвърдени в профил "Чужди езици" – 406 за страната, от тях 130 за София-град, профил "Софтуерни и хардуерни науки" – 141 паралелки за страната, от тях 20 паралелки в София-град, профил "Природни науки" – 137 паралелки за страната, от тях 7 за София-град. Все по-разширен става приемът в профил "Предприемачество" – 133 паралелки за страната, от тях 29 за София-град.

Предстои обявяване на свободните места след третото класиране. За тях ще се състезават ученици, които не са класирани до момента и такива, които не са доволни от класирането си.
Окончателният прием, след пренареждане на желанията, ще бъде утвърден в началото на септември.

За учебната 2017/2018 година във всички гимназии най-малко са утвърдените паралелки по профил "Изобразително изкуство" – 20 паралелки за страната, от тях 7 паралелки за София-град, профил "Физическо възпитание и спорт" – общо 22 паралелки за страната, от тях 5 за София-град и профил "Музика" – 17 паралелки за страната, от тях 2 за София-град.

Според последните данни на Министерството на образованието и науката през учебната 2016/2017 учебна година близо 2000 деца са изучавали японски и китайски език в училищата в страната.

Най-масово обучение по двата източни езика има в столичното 18-о СУ "Уилям Гладстон", но се преподават още в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и 138-о СУ "Проф. Васил Златарски". От учебната 2013/2014 г. в 18-о СУ се изучава корейски още от първи клас като ранно чуждоезиково обучение.

През миналата учебна година общо 882 188 деца от 1-ви до 12-и клас изучават чужди езици във всички видове подготовка в училищата. Най-предпочитан е английският. Учат го 604 564 ученици. На второ място е руският, а трети е немският.

Следват романските езици – френски, испански и италиански. В профилираните гимназии, където първият чужд език се изучава интензивно, най-предпочитани са английски (64 074 ученици), немски (13 283 ученици) и френски (6218 ученици).

Освен тях се изучават румънски в Румънската гимназия "Михай Еминеску" в София и португалски като втори чужд език в 164-а Испанска гимназия "Мигел де Сервантес". Иврит в България изучават близо 1000 деца, а латински – 305.

В училищата се преподават и по-редки езици като норвежки, датски и шведски. Първите два се изучават като втори чужд език в 19-то СУ "Елин Пелин" в столицата, а шведският – в 12-то СУ " Цар Иван Асен Втори". Общо трите езика изучават около 200 ученици.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини