ИД – политическо чучело за отвличане на вниманието

Ислямска държава си свърши добре работата. От една страна то е необходимото чучело. То е обичано от камерата. Всяко тяхно действие се отразява много широко и това се случва за сметка на много по-важни събития, които се случиха. Това каза Руслан Трад, журналист, анализатор и писател, автор на "Убийството на една революция", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ислямска държава бе много подценена, както в Ирак, така и на други места. Групировка, която е местния Франкенщайн. Тя със сигурност не е външно творение, въпреки  че те биха искали да ги възприемаме така, защото така няма да се задълбочаваме в тяхната същност. Основателите на тази групировка са хора, участвали в политиката на Ирак и Сирия и в момента са в редиците на тази групировка", посочи той.

"До момента равносметката от Сирийската криза е над 5 млн. бежанци, 11 млн. разселени (над 50% от населението на Сирия). Това е по официални данни. От предвоенното население в Сирия (22 млн. души), в момента в страната са около 18 млн.. Имаме около милион тежко ранени и инвалидизирани. Над 30 000 са убитите деца. Убитите достигат 600 000, от които една трета - цивилни", пресметна Трад.

Много се заговори напоследък как след превземането на Мусул или на Рака ще дойде краят на Ислямска държава, каза гостът.

"Проблемът е, че ние за поредна година не разбираме тази организация. За нея градовете са един много хубав бонус. Тя може да тренира своите бойци, има логистична подкрепа. Например, точно в Рака бяха планирани европейските атентати. От друга страна те все още имат много голяма територия, която контролират, и в Сирия, и от части в Ирак. Те не разчитат на тези градове чисто идеологически. Разчитат на завземането им по други причини - най-вече военни".

Имаме косвено участие на България във войната в Сирия, заяви Трад. "Има теми, които не се засягат в публичното пространство. Една от тях е продажбата на оръжия в Сирия. Реално погледнато България е в топ пет на държавите, които изпращат оръжия в Близкия Изток. Има оръжия от Йемен до Сирия, произведени в България, и то нови партиди".

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини