Прокурор: Делото ”КТБ” е като присаждане на глава

КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история, заяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Той даде брифинг пред журналисти, след като по-рано днес прокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото за източването на КТБ. Бившият собственик на банката Цветан Василев и още 17 души ще отговарят за присвояване на над 2,5 млрд. лева.

"Прокуратурата разполага с най-големия обем информация по случая КТБ, такава, каквато никоя друга институция няма. Това дело е уникално, все едно да сравним операция от апендицит и присаждане на глава. Задачата ни беше с дизелов двигател да кацнем на Луната", заяви Гешев, цитиран от БТА и "Фокус". 

По думите за пръв път има щета, която е съизмерима с процент от БВП на страната. 

„Едва ли може да се сравни с друга такава афера в световната история“, отбеляза магистратът.

Той добави, че за първи път по това дело са правени такива експертизи, които доказват присвояване на 2,5 млрд лева, каза още Гешев и добави, че делото е голямо колкото една училищна библиотека. И допълни, че тези пари можело да отидат за превъоръжаване на армията или за нови магистрали. 

"КТБ последните години не е била банка, а е била по-скоро личен портфейл на основния акционер", аргументира се Гешев. 

Той уточни, че банката е раздавала кредити на фирми, които са били наскоро създадени или пък е нямало как да си погасяват вноските. За 116 млн. лева няма документи как са отпускани кредити. Други пък са били давани само за ден. Половината от кредитите не били добре обезпечени. Тези данни покривали определението на проф Стив Ханке, според когото КТБ е била пирамида. 

"Над 1 млрд. лева са раздадени в пликчета и чувалчета. А Николай Бареков е драстичен пример", уточни още ръководителят на спецпрокуратурата и допълни, че той не е единственият политик. 

Като доказателство за трансферите към Бареков, който е свидетел по делото, в обвинителния акт е посочен документ на РЗС, от който става ясно, че месечните траншове са нараснали от 50 на 100 000 лева през октомври 2013 г., тъй като тогава напуснал TV7.

При разследването на делото името на Делян Пеевски не е излязло никъде, посочи Гешев в отговор на въпрос. 

През 2011 г. лицензът на КТБ е трябвало да бъде отнет, изтъкна още Гешев и посочи като пример ТВ7, където са вложени 300 млн. лева. 

"Лъжа е, че прокуратурата в срутила банката", категоричен беше прокурорът. 

По думите му дори да е продължавала да работи, банката е щяла да фалира в края на миналата година не с 2,5, а с 10 млрд. лева. 

Прекият отговорник от страна на БНБ е бил подуправителят и затова Иван Искров, тогава управител на БНБ, не може да носи наказателна отговорност, обясни прокурорът 

Според свидетели Цветан Василев искал да си купи банка в Сърбия, но го посъветвали да си купи завода за стъкло в Парачин, а след това се сдобил и с влияние, каза още Иван Гешев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини