ВАС: Бившата шефка в Архитектурата Снежана Стойнова е уволнена законно

Бившата шефка на отдел “Градоустройство” в Архитектурата в Хасково Снежана Стойнова е била уволнена правомерно и в съответствие със закона. Това постанови Върховният административен съд (ВАС). Той бе сезиран от кмета Добри Беливанов, след като през октомври миналата година Административният съд в Хасково отмени заповедта му за уволнение на Стойнова и я възстанови на поста.

Стойнова бе съкратена поради съкращаване на нейната длъжност и след решение на Общинския съвет за преструктуриране на администрацията.

Върховните магистрати установяват, че било налице действително преструктуриране на администрацията, а в новото длъжностно разписание не съществуват дирекция или отдел с предишното наименование.

Освен това съдиите установяват, че за създадената нова длъжност - началник на отдел "Архитектура, градоустройство и кадастър" има други изисквания – висше юридическо образование, степен магистър и 10 години опит. Според длъжностната характеристика на Стойнова пък тя имала степен бакалавър по геодезия, фотограметрия и картография с професионален опит 9 години.

ВАС отменя решението на хасковския административен съд, съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ва
    Васко
    26 -1
    08:48, 21 юли 2017
    Това се вика гербаджийска работа. Да сложиш юридическо изискване за архитектура, та да си нагласиш свои хора.
  • 2
    Др
    ДРАГО
    9 0
    13:48, 21 юли 2017
    А настоящият шеф на Архитектурата ДРАГО с какво образование е назначен????
  • 3
    Ви
    ВИК
    17 0
    14:02, 21 юли 2017
    А стига бе! ВАС, явно изобщо не сте запознати със степените на образование у нас, или всички сте завършили Бургаския свободен преди да стане легитимен, или сте с яко кризи от дископатия+ лумбаго от кланяне на властимащите. :)
    А Стойнова е легитимен магистър от времето, когато нямаше платено. Тя даже не е от РАПФАК. Има 20 годишен трудое стаж и многодетна майка на три деца - българчета, образовани и с ценностна система!
    Ей тЪкЪви юристи да ти съдят! Пази, Боже, сляпото прогледна!
  • 4
    12
    123456_1500635465
    11 0
    14:11, 21 юли 2017
    Аман от некомпетентни журналисти.Явно Вие и средно образование нямате.В УАСГ няма бакалавърска степен.Ама вместо да проверите по лесно е да надраскате поръчаното .
  • 5
    Сп
    специалист
    6 -1
    15:33, 21 юли 2017
    А назначението на Стилиян Парапанов е смях в залата! Обяснете: от машинен инженер в хлебопроизводството как се преквалифицира на ОВ(отопление и вентилация) специалист?! Все едно гинеколог да ти направи пломба на зъба!
  • 6
    Чу
    чуй туй онуй
    3 0
    00:20, 22 юли 2017
    И сега какво се оказва – че дирекция Дирекция "Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции" трябва задължитено да се консултира юридически от началник отдел в тази дирекция, защото назначените юристи в отдел "Правно-нормативно обслужване", заедно с този началник не могат да консултират правно дирекцията, ако юриста не е началник. Защото това основно е задължението му по длъжностна характеристика! И как така се оказа, че той (началника нов) е по-подходящ? Предполагам че е за това, че неговата биография повече отговаря на изискванията на Закона за държавния служител, според който задължително за такава длъжност се провежда конкурс , тя просто не може да се заема без неговото провеждане( и спечелване ), освен временно за срок не-по дълъг от 6 месеца! Категорично! Но на кой му пука. Давай да върви, сега сме ние! Някакъв си закон, голяма работа. И без това, откакто я има новата администрация не е проведен нито един подобен конкурс!!! Нито един!!! Пък това ли ще ни събори!!! Ние сме велики, хората на деня! Не бързаме за следващия, кой знае. И показвам извадка от:
    КЛАСИФИКАТОР НА ДЛЪЖНОСТИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА
    В сила от 01.07.2012 г.
    Приет с ПМС № 129 от 26.06.2012 г.

    Да сме живи и здрави, за другото – има кой да лапа!
    Ако не излезе, справката е лесна , позиция 201, ако не бъркам по памет.
  • 7
    Чу
    чуй туй онуй
    3 0
    00:45, 22 юли 2017
    Нали всички разбираме, че ако искаме да се придържаме към закона ( колко лесно звучи ), сформированието ГЕРБ , печелейки категорично последнире местни избори, трябваше незабавно! (разни знаци са заради програмата) да разчисти терена за техни кадри! До тук добре, без даже да споменаваме практики (лоши ), (Об. работещите добре остават, но е въпрос на нечия преценка ). За съжление ние отново се оказахне, че сме хората извън добрите практики. Още повече, че назначаваме хора, неотговарящи на закона (добър или лош ) . Направете конкурси, убедете ме, че това са хората. Но Направете ги наистина публични, защо се страхувате? Смятам, че това е задължително, за да ме убедите, че вие сте хора с визия.
Последни новини