Погребаха за петстотен път Свети Илия край Сираково

    Мощите на свети пророк Илия са погребани на върха Свети Илия край Сираково, на хвърлей от 11-метровия кръст на билото. В това са убедени мнозина от сираковци и затова на мястото на някогашната яма са изградили гроб, ограден с плочки и бетон. “Смятахме да е готова и мраморната плоча с надписи за свети Илия за днешния празник на светеца, но не стана. Но ще е готова за събора в Сираково на 29-ти”, обясни Георги Лазаров. Той е сред инициаторите за издигане на металния кръст на върха, грижи и се параклиса “Свети Илия” в близост.

    “В света има 499 такива символични гроба на Свети Илия, нашият е 500-ният”, допълва Лазаров.

    Той влезе в диалог с двамата свещеници, пристигнали на мястото да осветят празничния курбан край параклиса – отец Никола и отец Митко. “Старозаветният пророк Свети Илия няма мощи, няма как да има и гроб на земята. Той е бил възнесен на небесата приживе”, обясниха отците. Сираковци пък опонират, че това е символичен гроб, място за поклонение.

    Двамата свещеници признаха, че за първи път се сбслъкват с подобен казус. Според тях мястото, което сираковци твърдят, че е гроб на Свети Илия, очевидно е било някакво оброчище, място за жертвоприношения или нещо подобно. Двата дялани камъка, които открай време са били край предишната яма, явно са били обработвани преди векове. Но бяха единодушни, че точно за гроб и дума не може да става.

    Днешния празник събра десетки край параклиса на името на светеца край минералбанското село. Още от 6 часа сутринта четири жени от Сираково бяха разпалили огъня за празничния курбан. След водосвета в параклиса свещениците осветиха курбана и трапезата.

    Църквата е била построена през 1907-1908 година с доброволен труд. Възстановена е през 2006 година. Под нея се намира аязмо, а местните твърдят, че водата лекува много болести.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ни
      никовски -заслужил артист
      6 -10
      16:40, 20 юли 2017
      Интересен случай някой си Георги влиза в спор съ... Виж коментара
    • 2
      Пр
      Присъстващ!
      9 -3
      18:52, 20 юли 2017
      Г-н Никовски, Моля Ви да не коментирате без Вие самият да сте запознат нито с Библията, нито с цялата ситуация, още повече пък с личността на Георги Лазаров. Обръщам се най-учтиво към вашата усоба без да ви засягам по какъвто и да било начин! Моля не го правете и Вие, по коментара Ви си личи кой къде е завършил или дали изобщо е завършил нещо.
      • Ma
        MAAVI PARA
        2 -2
        11:26, 21 юли 2017
        За пръв път виждам християнски гроб с 2 камъка , най вероятно това да е турски гроб
    • 3
      Ни
      никовски -заслужил артист
      4 -2
      11:33, 21 юли 2017
      ПРИСЪСТВУВАЩИЙ предполагам че съм добре запознат с Библията Обръщам ви внимание че ОТЦИТЕ са много по добре с ЦЪРКОВНИТЕ КАНОНИ а в случая става въпрос точно за това Не може така наречения Георги да бъде по добре запознат от тях в тази посока освен ако не и той завършил БОГОСЛОВИЕ ако е така вземам си думите назад но ако не е остава МАГНАУРСКАТА ШКОЛА Много добре че отците са излезли БЛАГОДУШНИ и са му обяснили как стоят нещата с пророк Илия По многобройните червени точки ми е ясно че доста хора не са наясно с поведението на този ЛАЗАРОВ иначе инициативата му е ПОХВАЛНА
    • 4
      Ян
      Яна
      0 0
      22:15, 19 юли 2019
      И в наше село имаме параклис на Свети Илия и стари хора твърдят, че там са мощите на светеца. Наистина в библията е казано че той никога не е умирал за да има мощи. Кой знае, може да има друг вид сила, не точно мощи, но от векове хората приспивали и се лекували там. Със годините мястото се забравя. Жалко че с годините хората ще загубят в забрава още едно чудодейно място
    Последни новини