На хиляди метри дълбочина в Мексиканския залив живеят 300-годишни червеи

Големи тръбни червеи, живеещи в студените дълбини на Мексиканския залив, вероятно са най-дълголетните живи животни в света, според ново проучване. Според водещата авторка Алана Дъркин от университета "Темпъл" в САЩ, индивидите от вида Escarpia laminata живеят от 100 до 200 години, а дълголетието на някои дори достига три века.

Escarpia laminata живее в студени пропасти, открити между 1000 метра и 3300 метра дълбочина на дъното на океана в Мексиканския залив. В тези отвори се пропускат сероводород, метан и други богати на въглеводороди флуиди, пише phys.org.

За този вид и за неговия начин на живот се знае изключително малко. Дъркин и нейните колеги решават да проучат продължителността на живота му. 

Намират и маркират 356 индивиди на различни места в Мексиканския залив и измерват колко са се увеличили за една година. Този метод за моделиране на годишния растеж първоначално е разработен, за да се изчисли възрастта на друг вид, която се очаквало да живее до 250 години. По време на процеса, възрастта и темповете на растеж на отделните наблюдавани тръби могат да бъдат оценени.

По-големите индивиди от Escarpia laminata са живели над 250 години. 

Според Дъркин, изключително ниската смъртност на Escarpia laminata е помогнала за този много дълъг живот. Резултатите подкрепят теорията за дълголетието, според която при липса на външни заплахи естественият подбор ще избере тези, които стареят по-бавно и могат да се възпроизвеждат непрекъснато в напреднала възраст.

Най-дълго живялото земно гръбначно животно, регистрирано някога, е 177-годишна галапагорска гигантска костенурка. Рекордът при водните бозайници е кит, живял 211 години. Дърин казва, че морската мида Arctica islandica остава най-старото известно не-колониално животно на предполагаема възраст 507 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини