Астрономи прихванаха мистериозни сигнали от червено джудже

Popular Mechanics предава за получени странни радио сигнали от звезда, намираща се на 11 светлинни години от нас. Изследователите от лабораторията в Аресибо, Пуерто Рико са регистрирали в началото на май излъчването на серия от сигнали на честота по-висока от тази, на която излъчват останалите звезди. Въпросната звезда – Ross 128 – която е червено джудже, разпръсквала своя сигнал във всички посоки, като проучване показало, че не става дума за обекти, намиращи се в орбитата на планетата ни.

„Видях данните на следващия ден, но едва две седмици по-късно им обърнах специално внимание“, обяснява Абел Мендез от Planetary Habitability Laboratory в Аресибо. Той и екипът му имат за задача да търсят планети в близост до звезди, като Ross 128, Wolf 359 и Звездата на Бърнард.

PM пояснявам че чрвеното джудже все още е активно излъчваща лъчи звезда, което е и основна хипотеза засега на учените по повод на сигналите доловени от тях. С едно малко уточнение, което те правят: те не са засичали подобно лъчеизлъчване до този момент. Поведението, което регистрират те е сходно със слънчевите лъчения от Тип II, които представляват енергийни явления, които се отличават с огромен интензитет по отношение на силата си и времето, но те са значително по-нискочестотни от тези, които засичат в Аресибо.

„С оглед на високата им честота, смятам, че става дума за звездни лъчения от изцяло нов тип. Доколкото знам, това биха били първите подобни сигнали, които се регистрират да идват от звезда“, обяснява Мендез. Ученият обяснява, че се работи и над две други хипотези: че излъчванията идват от сателит, който е на голяма височина в земната орбита, което обаче не обяснява честотата на сигнала. Другата е, че това не е Ross 128, а е звезда в областта на видимото поле около нея.

„Е, да, знаем. Винаги имаме онова ДРУГО обяснение, което… не сме изключили напълно. Извънземни“, обяснява той. Възможност, която обаче екипът, поне на този етап не разглежда. „Трябва да изключим всички други възможности преди да се спрем на тази вероятност. Засега обаче няма как да кажем“. Мендез заявява, че от днес започва по-задълбочено проучване на феномена, но ако не успеят да прихванат сигнала отново, мистерията около него ще се задълбочи.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини